Dreamcastille löytyy useita ns. "third party" -lisälaitteita, eli muiden kuin Segan itsensä valmistamia tuotteita. Tässä arvostelussa tarkastellaan läpi kolme tällaista perusohjainta.

Arvosteltaviksi on päässyt Joytechin oranssinen ja läpinäkyvä Controller Plus, Nykon valmistama violetin läpinäkyvä Dream>Master ja Performancen valmistama musta ja kookas Astropad.


Testatut ohjaimet lähikuvassa

Ohjaimia testattiin kahdeksassa eri pelissä, jotta tuntumaa saataisiin kokeiltua kunnolla. Ohjaimia verrataan sekä toisiinsa, että Dreamcastin alkuperäiseen ohjaimeen.

Controller Plus (Joytech)

Heti ensikosketuksesta tämä ohjain tuntuu hieman oudolta. "Kahvat" ovat varsin kookkaat ja hieman kulmikkaat, mutta siitä huolimatta kapula istuu käteen siedettävästi. Kulmikkuus ottaa kuitenkin käteen tiettyjä pelejä (esim. tarkkaa ja nopeaa Virtua Tennistä) pelattaessa.

Analogistikki ei ole hirveän herkkä, mutta ihan OK käyttää. Liipaisinnäppäimet menevät ikävästi sisäänpäin ja ovat hieman liian vaimeat. ABXY-näppäimet tuntuivat hyviltä; niiden lisäksi ohjaimessa on Z ja C-näppäimet. Myös Slow- ja Turbo-näppäimet löytyvät Start-näppäimen yläpuolelta. D-Padissä on hieman hassu muotoilu ja tuntuma, mutta sen suunnat löytyvät kyllä varsin hyvin.

Joytechin liitäntäjohto on varsin lyhyt: Hieman yli 160cm.

Dream>Master -ohjain (Nyko)

Dream>Master on varsin sopivan kokoinen, mutta muuten suunnittelussa on mennyt oikeastaan kaikki pieleen. Suunnittelukustannukset ovat todennäköisesti käytetty ohjaimen ulkonäköön.

Analogistikin tuntuma on yksinkertaisesti huono. Siinä on selvä "kulma", joka hankaloittaa tarkan liikeradan aikaansaamista. Liipaisimet toimivat samaan tyyliin kuin Dreamcastin alkuperäisessä ohjaimessa (eivätkä siis mene kokonaan ohjaimen sisään) mutta silti ne eivät tunnu hyviltä. ABXY-näppäimetkään eivät aiheuttaneet innostusta ja siihen on syyllisenä huonosti niiden alle sijoitetut Z ja C-näppäimet, jotka häiritsivät ikävästi. Ohjaimesta löytyy myös Turbo Set, Clear ja Slow -näppäimet, jotka tuntuivat sekoittavan ohjainta. D-Padi on katastrofaalisen huono: Sillä tähtääminen tuntui olevan täysin mahdotonta ja kaiken lisäksi sen sijoitus on ohjaimessa liian alhaalla..

Johtoa Dream>Masterissa on kivat 180cm.

Astropad (Performance)

Testin ohjaimista huomattavasti kookkain Astropad on varsin persoonallinen kapula. Se istuu kädessä varsin hyvin, sillä kahvojen pyöreä muotoilu ei ole hassumpi. Outo on kuitenkin ylemmän muistipaikan sijoitus: VMU:n LCD-näyttö jää liian alas, eikä sitä ole mukava katsoa.

Analogistikki tuntuu varsin oudolta, ollen sekä liian herkkä että kulmikas. Liipaisimet ovat todella huonot: Ne menevät liian sisälle ja välillä tuntuu että iho jää väliin. ABXY -näppäimet ovat ihan OK. D-Pad on jäykähkö, mutta erittäin tarkka käyttää.

Johdossa on kiitettävästi pituutta: Hieman yli 230cm.

Onko näistä mihinkään?


Testissä käytetyt tarvikkeet testisession jälkeen

Pitkän testaussession jälkeen oli mukava palata Dreamcastin oman ohjaimen pariin. Ainoa mitä jäi kaipaamaan oli Astropadin pitkä johto ja erittäin tarkka D-Pad. Muuten kapulat olivat enemmän tai vähemmän epäonnistuneita kokonaisuuksia. Mikäli näitä saa halvalla käteensä, ainakin Joytechin ja Performancen ohjaimet ovat kuitenkin siedettäviä valintoja. Nykonin Dream>Masteria kannattaa kuitenkin harkita vähän enemmän.

- Tonppa 13.6.2001
(alunperin DCFIN.NET artikkeli)