Sonic the Hedgehog on Segan kehittämä ja omistama videopelihahmo, joka luotiin Segan maskotiksi, korvaamaan jo hiipuneen Alex Kidd pelihahmon. 90-luvun alussa Sega tarvitsi kipeästi omaa hahmoaan, joka kilpailisi Nintendon Marion kanssa pelaajien huomiosta omaa konsoliaan kohti. Sonic the Hedgehogin ja myös Doctor Ivo Robotnikin (tunnetaan myös nimellä Doctor Eggman) kehitti tuolloinen Segan hahmosuunnittelija Naoto Oshima.

Ensimmäinen Sonic the Hedgehog peli julkaisiin kesällä 1991, Segan Mega Drive konsolille. Myöhemmin peli on julkaistu myös mm. Master System ja Game Gear laitteille (nämä 8-bittiset pelit eivät nimestään huolimatta ole samanlaisia, vaan kokonaan eri pelejä samanlaisesta nimestään huolimatta).

Sonic on eräs maailman tunnetuimmista pelihahmoista. Sonic esiintyykin useissa kymmenissä eri peleissä ja Sonic pelejä on maailmalla myyty vuoteen 2012 mennessä reilusti yli 80 miljoonaa. Sonic esiintyi ensimmäiset 10 vuotta ainoastaan Segan omilla konsoleilla, mutta Dreamcastin kuoltua pois ja Segan vetäydyttyä konsolimarkkinoilta sininen siili löysi tiensä myös muiden konsolivalmistajien alustoille.

Sonicista on aikojen saatossa julkaistu myös useita sarjakuvia ja animaatiosarjoja. Sonic on myös pienessä sivuroolissa vuoden 2012 Wreck-It Ralph elokuvassa.

Vuonna 2008 Iso-Britanniassa järjestetyssä kyselyssä Sonic äänestettiin maan suosituimmaksi videopelihahmoksi. Myöhemmin samana vuonna MSN kyseli kaikkien aikojen ikonisinta videopelihahmoa, jonka ykköseksi valittiin myös Sonic, kun Mario jäi samassa kyselyssä hopeasijalle.

- fluojn


Alkuperäinen Sonic ylhäällä ja modernimpi alhaalla.