Vuonna 1987 MSX2-kotitietokoneelle ilmestynyt toimintaseikkailu Metal Gear esitteli ensimmäistä kertaa erään koko pelihistorian tunnetuimmista ja karismaattisimmista hahmoista. Solid Snake on amerikkalais-japanilainen salavihkaisiin soluttautumisoperaatiohin erikoistunut mestarisotilas, jonka kohtalona on kerta toisensa jälkeen asettua kävelevän ydintankin, Metal Gearin, luomaa uhkaa vastaan.

Snaken ulkomuoto, persoonallisuus ja taustatarina muuttuu moneen otteeseen sarjan aikana. Suunnitellessaan päähahmoa kahteen ensimmäiseen peliin, Hideo Kojima otti vaikutteita elokuvien toimintasankareista, kuten Michael Biehnista ja Mel Gibsonista. Playstationin Metal Gear Solidin tarjoamien laajempien tarinankerrontamahdollisuuksien myötä pystyttiin pelaajien tietoisuuteen tuomaan myös Snaken varjoisa menneisyys ja kyynis-pessimistinen persoonallisuus. Epäilyksistä ja vastoinkäymisistä huolimatta hän onnistuu tehtävissään, olivat ne sitten kuinka epätoivoisia tahansa. Tämä vuoksi Snake on saanut maineen sotilaana, joka tekee mahdottomasta mahdollista.

Solid Snake esiintyy pelattavana päähahmona viidessä Metal Gear-sarjan pelissä (seitsemässä, jos tarinakaanoniin kuulumattomat Snake‚Äôs Revenge ja Ghost Babel lasketaan mukaan) ja hänen tarinansa saa päätöksen Metal Gear Solid 4:ssä. Hideo Kojima on kuitenkin antanut ymmärtää, että hahmo tullaan näkemään sarjan peleissä myös tulevaisuudessa.

Metal Gear-sarjan ohella Snake on nähty monissa spin-off ja cameo-rooleissa. Hän on vieraillut muun muassa Yu-Gi-Oh, Super Smash Bros, Evolution Skateboarding, Ape Escape ja Little Big Planet-peleissä.

Snaken äänenä on englanninkielisestä Metal Gear Solidista lähtien kähissyt amerikkalainen David Hayter. Miehen roolisuoritus on ollut sen verran vakuuttavaa, että sitä on sanottu jopa pelihistorian ikimuistettavimmaksi.

Metal Gear-sarjan pelejä on vuoteen 2013 mennessä myyty yli 32 miljoonaa ympäri maailman.

- fluojn