Samus Aran esiintyi ensimmäisen kerran NES -pelissä Metroid (6.8.1986 Japanissa), jonka alussa ei edes tiedetty Samuksen olevan nainen ja ohjekirjassa käytettiin mieheen viittaavaa "hän" sanaa salaisuuden varjelemiseksi. Metroidin loppu määräytyy läpäisyyn käytetyn ajan mukaan ja Samuksen oikean sukupuolen sai selville läpäistyään pelin tarpeeksi nopeasti. Samus Aranin paljastuminen naiseksi aiheutti aikoinaan paljon ihmettelemistä ja jopa hämmennystä, koska tuohon aikaan naishahmot olivat yleensä pelastettavan roolissa päähahmona olemisen sijaan. Samusta on monesti sanottu yhdeksi pelialan tärkeimmäksi naishahmoksi.

Idea naispäähahmoon tuli puolessa välissä Metroidin tekemistä kun joku kehitystiimistä sanoi "Eikö olisikin siistiä jos hahmo paljastuisikin lopussa naiseksi?" Asiasta äänestettiin ja idea hyväksyttiin. Hiroji Kiyotake suunnitteli hahmon ja mallina hän käytti näyttelijätär Kim Basingeria. Nimi Aran otettiin jalkapalloilija Edson Arantes do Nascimentolta.

Vuoteen 2013 mennessä Samus Aranin on ollut pääosassa 12 pelissä, 9 jos Metroid: Zero Missionia, Metroid Prime Pinballia ja Trilogya ei lasketa. Viimeisin esiintyminen on ollut Metroid: Other M:ssä vuonna 2010. Hän esiintyy peleissä yleensä Chozo -rodulta saamassaan Power Suitissa. Pukuun on mahdollista kerätä päivityksiä Morph -pallosta Varia Suittiin ja aseitakin saa plasmasäteistä superohjuksiin. Ilman Power Suittiaan Samus oli pelattavana ensimmäisen kerran Metroid: Zero Missionissa. Tällöin Samuksella on yllään sininen Zero Suit ja aseistuksenaan pelkkä sädepistooli, jolla pystyy ainoastaan lamaannuttamaan viholliset hetkellisesti.

Metroid pelisarjan lisäksi Samus on esiintynyt mm. Metroid -aiheisissa sarjakuvissa ja muissa peleissä. Sarjakuvien puolelta merkittäväksi voisi mainita vain Japanissa julkaistun Metroid -mangan, joka selvittää Samuksen alkuperää ja menneisyyttä ennen ensimmäistä Metroid peliä. Samus on ollut vakiohahmona Super Smash Bros. sarjan alusta alkaen ja viimeisin osa, Brawl, lisäsi myös Zero Suit Samuksen vaihtoehtoiseksi hahmoksi.

- SikSak JiiPee


Vasemmalla Samus Varia Suitissaan ja oikealla Samus Zero Suitissaan.