Pac-Man (Japanissa Puck Man) on Namcon omistama videopelihahmo ja myös peli, jossa tuo keltainen pallo seikkailee. Pelin suunnitteli silloinen Namcon pelisuunnittelija Toru Iwata. Pelin ja hahmon suunnittelun lähtökohtina oli luoda erilainen peli, joka sopisi molemmille sukupuolille. Tuolloin kun pinnalla olivat lähinnä ampumista vaatineet avaruuspelit, kuten Asteroids ja Space Invaders.

Pac-Man julkaistiin ensimmäisen kerran Japanissa arcadekabinettina 22.5.1980. Vuosien saatossa kopioita alkuperäisestä arcadekabinetti pelistä on julkaistu useita. Pelihahmo on myös esiintynyt lukuisissa muissa peleissä, sekä peliä on myös julkaistu kymmenittäin pienillä muutoksilla varustettuna. Tunnetuimpia modauksia lienee Pac-Manin ohella Ms. Pac-Man ja Jr. Pac-Man. Kaikenkaikkiaan erilaisia Pac-Man klooneja on ilmestynyt maailmalla sadoittain ja peli onkin eräs maailman kopioiduimmista peleistä.

Alkuperäisessä Pac-Man pelissä pelaajan ohjastaman Pac-Man hahmon lisäksi pelissä esiintyi 4 haamua, jotka yrittävät saada pelaajan pois päiviltään. Toru Iwatani on kertonut, että alunperin kaikki viholliset (joista kutsutaan myös kummituksiksi) yrittivät jahdata pelaajaa, mutta pelistä tuli näin mahdoton pelata, koska 4 kummitusta onnistuivat tukkimaan kaikki reitit ja ne onnistuivat ajamaan pelihahmon nurkkaan. Jotta pelistä saatiin toimiva kokonaisuus kaikille kummituksille luotiin oma "persoonallisuus" ja alkuperäisissä peleissä punainen haamu jahtaa kokoajan Pac-Maniä, kun taas pinkki- ja syaanin värinen haamu yrittää blokata mahdolliset ulospääsytiet pelihahmolta. Oranssi haamu on saanut roolikseen liikkua aina seuraavaan risteykseen ja risteyksestä se jatkaa eteenpäin täysin satunnaista reittiä kohti seuraavaa risteystä.

Suurin mahdollinen pistemäärä pelissä on 3 333 360 pistettä, joka on saavutettu ensimmäisen kerran vasta 3.7.1999, eli lähes 20 vuotta pelin ensijulkaisun jälkeen. Vaikkakin Pac-Man pelissä on käytännössä loputon määrä kenttiä, niin pelin 256 taso on mahdoton läpäistä peliin päässeen ohjelmointivirheen takia. Edellä mainitusta syystä johtuen myös enimmäispistemäärä on mahdollista saavuttaa, koska tason 256 jälkeen ei voi enää edetä pidemmälle. Enimmäispistemäärä on mahdollista saada kun etenee kenttään 256, ilman että kuolee kertaakaan, kerää kaikki pisteet, kerää kaikki energia pallot ja syö kaikki viholliset, sekä kerää kaikki kenttiin ilmestyvät hedelmät.

Pac-Man on myös tuttu näky muussa populaarikulttuurissa ja pelihahmosta on tehty useita animaatiosarjoja, sekä lukuisia musiikkikappaleita.


Alkuperäinen Yhdysvaltalainen Pac-Man pelikabinetti


Pelikuvaa Pac-Man pelistä