Luigi on Shigeru Miyamoton kehittämä pelihahmo, joka näki päivänvalon ensimmäistä kertaa vuonna 1983 julkaistussa Mario Bros. arcadekabinettipelissä. Virallisten tietojen mukaan Luigi on Marion pikkuveli ja hän käyttää nykyään tumman sinisiä haalareita, vihreää paitaa, sekä vihreää lakkia. Vanhoissa peleissä Luigi käytti milloin mitäkin väriyhdistelmää. Mario Brossissa Luigilla oli vihreä haalari, vihreä lakki ja musta paita (NES versiossa vihreä haalari, valkoinen paita ja valkoinen lakki). Super Mario Bros. pelissä Luigilla oli valkoinen haalari, valkoinen lakki ja vihreä paita. Super Mario Bros 2 pelin jälkeen Luigin vaatetus on ollut sama kuin nykyään.

Luigi on esiintynyt lähes kaikissa peleissä, joissa myös velipoika Mario on nähty. Monissa uudemmissa Mario peleissä Luigin ominaisuudet ovat hieman erilaisia kuin Marion, joista useimmissa Luigi voi mm. hypätä korkeammalle ja täten myös pidemmälle. Luigi on Marion lisäksi nähty myös lukuisissa animaatioissa.

Luigi oli ensimmäistä kertaa pelattavana päähahmona vuonna 1992 ilmestyneessä Mario Is Missing pelissä. Pelin DOS versio ilmestyi vuonna 1992 ja NES ja SNES versiot seuraavana vuonna. Pelien eri versiot poikkeavat jonkin verran toisistaan.

Sen sijaan ensimmäisen omaa nimeä kantavan pelinsä Luigi sai vasta kun Nintendo julkaisi Game Cube pelikonsolinsa. Konsolin yksi julkaisupeli oli Luigi's Mansion, jossa Luigin tehtävänä on siivota vanhoja kartanoita kummituksista pölynimurin ja taskulampun avulla. Luigin toinen oma peli Luigi's Mansion 2 on määrä ilmestyä Nintendo 3DS:lle vuoden 2013 aikana.

Luigi on myös menestynyt monissa videopelihahmo äänestyksissä hyvin, joskin jääden aina muutaman sijoituksen jälkeen veljestään Mariosta. Maxim viihdelehden äänestyksessä Luigi sijoittui toiseksi kun lukijoilta kysyttiin aliarvostetuinta apulaista (tai sivupelihahmoa).