Lara Croft luotiin Core Designilla (Eidosin tytäryhtiö) graafikko Toby Gardin johdolla vuonna 1996 julkaistua videopeli Tomb Raideria varten. Aluksi Gard visioi pääosaan mieshahmoa, mutta ruoskineen ja hattuineen sen katsottiin muistuttavan liikaa Indiana Jonesia. Haluttiin omaperäisyyttä. Gard päätti, että naishahmo erottuisi paremmin edukseen muiden pelien lihaksikkaista miessankareista. Hahmo tulisi myös olemaan vastakohta aikakauden pelien stereotyyppiselle naiselle; pulassa olevalle bimbolle tai dominatrix tyyppiselle viettelijälle. Naisia oli vain harvojen pelien päärooleissa, joten ajatukseen suhtauduttiin Core Designilla aluksi skeptisesti. Gardin ideaan kuitenkin uskottiin. Pelille toimintaa tärkeämpinä ominaisuuksina pidettiin ongelmien ratkontaa ja hiiviskelyä; näiden uskottiin klassista miessankaria paremmin sopivan naishahmolle.

Laraa suunnitellessaan Toby Gard kokeili useita eri malleja päätyen kovaan etelamerikkalaiseen palmikkopäähän nimeltä Laura Cruz. Eidosin hallistus halusi kuitenkin ”UK ystävällisempää” nimeä, joten Englannin puhelinluettelosta valikoitui nimeksi samankaltainen Lara Croft. Nimen muutoksen myötä myös hahmon taustatarina muutettiin vastaamaan brittiläistä alkuperää. Vuosien varrella taustatarinaa on muutettu radikaalisti alkuperäisestä, eikä ensimmäisen elokuvan ja Legend-pelin lanseeraama nykyinen versio enää vastaa pelisarjan ensimmäisissä osissa esitettyä henkilöhistoriaa.

Gard halusi animoida hahmon realistisesti, mutta hahmon mallia säätäessään Gard vahingossa suurensi Laran rintojen kokoa 150%. Muu luova tiimi halusi säilyttää muutoksen tämän nähdessään.

Useiden hyvin menestyneiden pelien lisäksi Laran on esiintynyt myös kirjoissa, elokuvissa ja sarjakuvissa. Ensiesiintyminen sarjakuvissa oli vuonna 1997 Sara Pezzinin Whichbladessä. Vuonna 1999 Lara sai oman sarjakuvansa, jota julkaistiin 50 numeroa vuoteen 2005 asti. Lara on esiintynyt myös kahdessa elokuvassa: Lara Croft: Tomb Raider vuodelta 2001 ja Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life vuodelta 2003. Kirjallisuutta löytyy mm. useita pelioppaita ja novelleja.

Vuonna 2006 Lara pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan maailman menestyneimpänä videopelisankarittarena. Vuoden 2010 Guinnes World Records Gamers Editionissa Laralla ja Tomb Raiderilla on jopa kuusi ennätystä, mm. menestynein videopelisankaritar sekä tuottoisin pelisarja. Vuoden 2011 painoksessa Lara pääsi seitsemännelle sijalle listassa kaikkien aikojen pelihahmoista.

- Derringer

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lara_Croft
http://en.wikipedia.org/wiki/Lara_Croft
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Tomb_Raider_media
http://www.wikiraider.com/index.php/Lara_Croft
http://www.laraunlimited.com/aboutlara/aboutlara.html
http://laracroft.wikia.com/wiki/Tomb_Raider_Wiki.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_Raider_(comics)


Ylemmässä kuvassa Lara Croft vuodelta 1996 ja alemmassa vuoden 2013 näkemys samasta hahmosta.