KDice on selaimella pelattava usean pelaajan vuoropohjainen strategiapeli, joka perustuu löyhästi legendaariseen Risk lautapeliin (ja joka löytyy osoitteesta KDice.com). KDice on toteutettu Adobe Flash playerillä ja AJAXilla, joten se toimii kunhan käytössä on uudehko selain, jossa on Flash tuki. KDicessä 7 pelaajaa ottaa mittaa toisistaan 26-38 alueen kokoisilla kartoilla ja pyrkimyksenä valloittaa koko pelialue. Pelin alussa kaikki kartan alueet jaetaan tasan pelaajien kesken, jonka jälkeen itse peli alkaa. Pelaajan tavoitteena on alussa yhdistää mahdollisimman monta omaa aluettaan, sillä pelaaja saa oman vuoronsa lopuksi aina yhtä monta noppaa satunnaisesti omille alueilleensa kuin montako aluetta pelaajalla on. Jos pelaajalla on pelissä ns. irrallisia alueita, jotka eivät ole yhteydessä pelaajan suurimman yhtenäisen alueen kanssa, ei näiltä alueilta saada lisänoppia, joten pelaajien tulee pitää oma alue yhtenäisenä.

Peli on voittanut lukuisia palkintoja. GamaSutra on valinnut pelin 20 vetovoimaisimman selainpelin joukkoon ja Jay Is Games palkitsi pelin parhaana verkkomoninpelinä.

Pelin aikana voidaan myös luoda liittoumia ja liputtaa (flag) joitain toisia pelaajia. Mikäli pelaaja liputtaa toiselle pelaajalle tarkoittaa se käytännössä sitä, että pelaajat ovat liitossa toistensa kanssa ja pelaaja jolle lippu annetaan on liputtavaa pelaajaa korkeammalla sijoituksella kun peli loppuu. Lippuja on käytännössä kahdenlaisia, oikeat näkyvät liput ja verbaaliset liput. Oikeilla, eli näkyvllä lipuilla tarkoitetaan pelin tukemia lippuja, joilla voidaan liputtaa esim. sijoituksia 2-4. Jos siis liputat itsesi esim. 3:ksi, niin et voi enää voittaa peliä tai olla toinen. Lisäksi on paljon käytetyt verbaalit liput, jotka ovat käytännössä pelin chat laatikossa verbaalisesti annettuja lippuja... nämä ovat siis lähinnä kunnialippuja ja riippuukin pelaajista hyväksytäänkö niitä. Mutta kannattaa myös varoa, sillä verbaaliset liput eivät loppujenlopuksi sido mihinkään ja verbaalisen lipun sinulle antanut pelaaja saattaakin yht'äkkiä hyökätä kimppuusi.

Pelin aikana voi siis luoda erilaisia liittoumia muita pelaajia vastaan, mutta ennen peliä sovitut liittoumat (Pregame Alliance, PGA) ovat yleisesti erittäin halveksittuja, vaikkei niitä olekkaan pelin säännöissä erikseen varsinaisesti kielletty. Myös pelin keskustelufoorumilla varoitellaan usein uusista PGA pelaajista. Pelissä pyritään siis hallitsemaan karttaa ja pelin strategiana on hiljalleen kasvattaa omaa aluettaan ja tuhota tai pakottaa muut pelaajat liputtamaan. Yksi peli käsittää käytännössä kolme eri vaihetta, eli alun, keskivälin ja pelin lopun.

Pelin alussa kaikilla pelaajilla on arvotut maa-alueet, joten tähän vaiheeseen ei pommin varmaa strategiaa luoda. Pääasiallisesti kannattaa pyrkiä yhdistämään esim. kaksi vahvinta omaa aluetta siten, että muodostunut alue muotoutuu pelialueen johonkin laitaan, jotta et jää kartan keskelle, joka tarkoittaa ongelmia kaikissa pelin vaiheissa kun pelaajat hyökkäilevät joka suunnasta. Alussa on hyvä jos saa 3-4 alueen muodostaman alueen kartan laitaan... ja jonka saa pidettyä, ilman että muut pelaajat ottavat alueita itselleen.

Kun olet saanut alussa n. 4 alueen kokoisen alueen vankkaan hallintaasi, niin kasvata aluettasi 1-2 uudella alueella kierrosta kohti. Tässä pelin keskivaiheessa kannattaa hyödyntää sitä filosofiaa, ettei hyökkää alueille, joiden hallintaan ottaminen tai hallinnan säilyttäminen alueella aiheuttaa samantien ongelmia. Hyökkää siis mielellään 2 noppaa pienemmille alueille kuin mitä omalla hyökkäävällä alueellasi on noppia, jolloin voiton todennäköisyys on suuri. Elä myöskään pyri laajentumaan suurten noppakeskittymien luokse, jolloin vastahyökkäys on vähintäänkin kuolettava. Ja pyri pitämään alueesi mahdollisimman kaukana taisteluiden keskiöstä ja laajene mielummin kartan laitoja pitkin, ei kuitenkaan liian matomaisesti, että omat alueesi on helppo katkaista (jolloin olet syvällä liemessä)!

Loppuvaiheessa on normaalisti noin 2-4 pelaajaa ja kaikilla alueilla suunnilleen täydet noppakasat, joten tässä vaiheessa kannattaa pyrkiä lukemaan peliä ja joko hyökkäämään vahvimman pelaajan joukkoon (jos mielit voittaa) tai uhkaavimman pelaajan kimppuun. Jos sinulla ei ole järkeviä mahdollisuuksia voittaa peliä, niin liputa selkeästi vahvempia pelaajia, jotteivat he hakkaa sinua maan rakoon.

Vielä loppukaneettina KDice on erittäin strateginen, sekä erittäin paljon myös chat-laatikossa käytävä strategiapeli, jossa diplomatia on tärkeässä roolissa ja jonka kuviot oppii vain pelaamalla. Ja vaikka opitkin KDicen, niin sen hallinta on mahdotonta. ;) Joukossa on perinteisesti voimaa ja tällaisessa kansainvälisessä sotamittelössä on aina mukava nähdä muitakin suomalaisia, joten alle on kerätty useiden aktiivisten suomalaisten pelaajien nimimerkkejä, joita klikkaamalla pääsee myös pelaajan KDice profiilisivulle. Pelaajien profiilista näet myös onko kyseinen pelaaja juuri nyt pelaamassa (kohdasta About ja sieltä kohta Online Status).


Kdice pelin logo


KDice peli käynnissä


KDice pelin loppuratkaisuja