Phantasy Star (Master System)

Peli
Phantasy Star

Konsolille: Master System
Kehittäjä: Sega
Julkaisija: Sega

Julkaisuvuosi: 1988
Alueet: EUR/USA/JAP
Genre: Roolipeli

Keskihinnat
CIB: 75 euroa
L: 40 euroa


Mistä hintatiedot tulevat?


Arvosana:
7

Tähän peliin on kirjoitettu (1) arvostelua. Lue arvostelut alta!

fluojn <2015-02-09 23:57:00>
Segan Phantasy Star-sarjaa on pidetty japanilaiselle roolipelille yhtä merkityksellisenä teoksena kuin Final Fantasya ja Dragon Questia. Lajitovereistaan poiketen Phantasy Star sijoittuu Algolin aurinkokuntaan ja sen kolmesta planeetasta koostuvaan kuningaskuntaan, jossa avaruusmatkailu ja muu korkea teknologia on arkipäivää. Eletään kuitenkin synkkiä aikoja, sillä planeettojen ennen niin hyvä kuningas Lassic muuttuu pahansuovaksi diktaattoriksi liityttyään salaperäiseen kulttiin, joka lupaa jäsenilleen ikuista elämää. Kansa yrittää nousta hirmuvallan alla kapinaan, mutta Lassicin ylivoimaiset robottivartijat tukahduttavat kuohunnan alkuunsa. Erään mellakan aikana nuori kapinallinen Nero saa surmansa ja hänen siskonsa Alis lähtee päättäväisenä etsimään keinoa Lassicin lopulliseen kukistamiseen.

Matka käy läpi jokaisen kolmen planeetan, joista Palma on vihreitä niittyjä, Motavia kuumia aavikoita ja Dezoris hyytäviä jäätiköitä sisältävä maailma. Alis kumppaneineen kerää tietoja asutuskeskuksissa, ostaa parempia varusteita ja parannusesineitä kaupoista ja kerää kokemusta lähiympäristön vihollisia niittäen. Alun jälkeen suurin osa ajasta vietetään ensimmäisestä persoonasta nähtävissä luolastoissa, jotka etenkin loppua kohti menevät niin monimutkaisiksi, että ilman karttaa (itse piirrettyä, tai jostakin lainattua) on aivan turha edes yrittää edetä. Useimmiten luolastoissa on yksi avainesine ja paljon turhaa krääsää, ansoja, umpikujia ja vaihtelevan hyödyllisiä vinkkejä viljeleviä kansalaisia. Ja tietenkin lähes joka askeleella yllättäviä satunnaistaisteluja.

Taistelu käydään myös ensimmäisen persoonan kuvakulmasta. Hirviöitä on ruudussa aina yksi, mutta lukumäärä voi vaihdella jopa seitsemään kappaleeseen kerralla. Onneksi joukkueen täydet 4 jäsentä kerättyään voi fyysisten iskujen lisäksi loitsia hyökkäys- ja puolustustaikoja.

Pelissä on ilmestymisajankohtaansa suorastaan ennenkuulumattoman paljon valinnanvapautta ja läheskään kaikkia luolastoja ei ole pakko koluta läpikotaisin tarinan läpäistäkseen. Ilman läpipeluuopasta tiedossa on kuitenkin tunteja ja taas tunteja harhailua kryptisten avainesineiden perässä, joiden käyttötarkoitusta ei edes aluksi ymmärrä. Lisäksi tasojen keräämistä taisteluissa täytyy harrastaa todella paljon, jos loppupään taistoissa mielii pärjätä.

Phantasy Star on nykymittapuulla primitiivinen, mutta se erottuu aikansa peleistä innovatiivisena, suurena, monipuolisena ja ennen kaikkea kiinnostavana tapauksena.
Arvosana: 7/10