Sony PlayStationin historia ulottuu aina vuoteen 1986 ja yritykseen nimeltä Nintendo. Tuolloin Nintendo kamppaili Family Comuterin lisälaitteeksi tarkoitetun Disk Systemin kanssa. Disk System oli heppoinen ja laitteen lukumekaniikka rikkoutui helposti, sekä aiheutti pelilevyjen tyhjentymistä.

Nintendo lähtikin kehittämään Super Nintendolle lisälaitetta, joka käyttäisi mediana CD:tä, kalliiden ROM -kasettien sijaan. Kumppaniksi Nintendolle tässä projektissa tulivat Philips ja Sony, jotka hallitsivat uuden CD teknologian. Sony ryhtyikin projektiin Nintendon kanssa ja SNES-CD kerettiin myös esitellä kuluttajille. Projekti SNES-CD:stä kariutui moniin seikkoihin, kuten siihen, että Nintendo ei halunnut Sonylle liian suurta päätäntävaltaa pelien suhteen, sekä siihen, että Sony kehitteli SNES-CD projektin rinnalla omaa konsoliaan, joka oli lopulta liikaa Nintendolle.

Yhteistyön pohjalta ei syntynyt lopulta mitään kaupallista tuotosta, jonka jälkeen Nintendo ilmoittikin, ettei Super Nintendolle ole tulossa CD-asemalla varustettua lisälaitetta. Sopimuksen kariuduttua, Sony päättikin perustaa vuoden 1993 aikana SCE osaston (Sony Computer Entertainment), jonka tehtävänä oli muuntaa SNES-CD projektin tuotos Sonyn omaksi konsoliksi.

Alkuperäinen PlayStation tuli lopulta myyntiin Japanissa 3.12.1994, Pohjois-Amerikassa 9.9.1995 ja Euroopassa 29.9.1995. Julkaisu hinnaksi PlayStationille tuli Iso-Britaniassa 299 puntaa. Julkaisun aikaa PlayStationin pelivalikoimiin kuuluivat pelit: Ridge Racer, WipEout, Destruction Derby, Air Combat, Battle Arena Toshinden, Rapid Reload ja Jumping Flash.

Playstaion oli kaupallisesti huikea menestys ja konsoli oli myynyt Japanissa ensimmäisen puolen vuoden aikana yli miljoona kappaletta. Vauhti vain kiihtyi kun konsoli julkaistiin myös muualla maailmassa. Sony PlayStation oli myös ensimmäinen ns. kotikonsoli joka myi yli 100 miljoonaa kappaletta (tätä ennen yli 100 miljoonaa oli myynyt vain Nintendon Game Boy -käsikonsoli).

Euroopassa julkaisun yhteydessä saatavilla olleet PlayStation pelit:
  • Ridge Racer
  • Battle Arena Toshinden
  • Jumping Flash!
  • Rapid Reload
  • 3D Lemmings
  • Wipeout
  • Novastorm
  • Kileak: The BloodAlkuperäinen Sony Playstation (ja alkuperäinen ohjain, ilman analogitatteja)


Myohemmin julkaistu pienempi versio konsolista, eli PS One


Eri PlayStation mallien portit vertailussa. Ylimpänä SCPH-900x, keskellä SCPH-5001 ja SCPH-1001 alimpana.


PlayStation Net Yaroze kehitysyksikkö