Useiden arcade kabinetteja jäljettelevien pelikoneiden kilpaillessa markkinoista 1970- luvun lopussa ja 1980- luvun alussa, myös Nintendo alkoi suunnitella omaa kasettipohjaista pelikonetta. Nintendolla oli aiemmin kokemusta yksinkertaisista pelilaitteista, Color-TV-Game- ja Game & Watch pelisarjojen myötä. Nintendon alkuperäisen (NESsin), eli Japanilaisen Famicomin suunnitteli Masayuki Uemura.

Famicom tuli markkinoille Japanissa heinäkuun 15. päivä, vuonna 1983 ja sen hinta asettui julkaisussa 14 800 Jenin tasolle. Julkaisun yhteydessä Nintendo toi laitteelle myös sen 3 vanhempaa arcade peliä; Donkey Kong, Donkey Kong jr. ja Popeye. Famicomin myynti lähti kuitenkin käyntiin takkuisesti, sillä laitteessa oli rakenteellinen emolevyvika, joka aiheutti säännöllistä kaatumista. Nintendo veti kaikki Famicomit markkinoilta vuosien 1983-1984 vaihteessa ja vaihtoi niihin uudet emolevyt, jonka avulla ikävästä vitsauksesta päästiin eroon. Toimivampi uusi emolevy ja uudet pelinimikkeet takasivat sen, että Famicom oli vuoden 1984 loppuun mennessä kaikkien aikojen myydyin konsoli Japanissa.

Hyvän Japanin menestyksen siivittämänä Nintendo alkoi myös suunnittelemaan videopelilaman riivaamien Yhdysvaltain markkinoiden valtaamista Atari 2600:lta.

Heinäkuussa 1985 Nintendo julkisti CES messuilla, että se julkaisee vielä Famicomin New Yorkin (kyllä, pelkästään New Yorkin alueella) markkinoille lokakuun 18. 1985. New Yorkin markkinoille julkaistu laite erosi ulkoisesti Japanin Famicomista ja uuden ulkomuodon ansiosta se saikin myös uuden nimen, joka oli Nintendo Entertainment System. New Yorkin julkaisun yhteydessä konsolille oli saatavilla jo 18 peliä: 10-Yard Fight, Baseball, Clu Clu Land, Donkey Kong Jr. Math, Duck Hunt, Excitebike, Golf, Gyromite, Hogan's Alley, Ice Climber, Kung Fu, Pinball, Stack-Up, Tennis, Wild Gunman, Wrecking Crew, Mach Rider ja Super Mario Bros. Hyvin sujuneen New Yorkin julkaisun rohkaisemana Nintendo julkaisi konsolinsa koko Yhdysvaltojen laajuiseen myyntiin helmikuussa 1986.

Nintendo julkaisi NES konsolinsa vuoden 1986 aikana vielä valtaosassa Eurooppaakin. Euroopan jakelun Nintendo jakoi yhteistyökumppaninsa Mattelin kanssa siten, että Mattel jakeli konsolia: Britanniassa ja Italiassa ja Nintendo muualla Euroopassa. Mattel toimi konsolin jakelijana myös Kanadassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

NES:in historian aikana konsolille julkaistiin hieman reilu 1000 lisensoitua peliä, mutta konsolille julkaistiin myös lukemattomia piraattipelejä, kuten kaikkien tuntemat pelikasetit, jotka sisälsivät jopa useita satoja pelejä (esim. 720 in 1 jne).

Nintendo valmisti konsolia aina syyskuuhun 2003 saakka, lähinnä kasvaville markkinoille, kuten Aasiaan ja Brasiliaan. Konsolin varaosa ja korjaustoiminta loppui Nintendon toimesta vasta vuoden 2007 lopussa. Nintendo antoi siis tukensa konsolille uskomattomat 20- tai 24- vuotta, riippuen laskutavasta.

Suoritin: Ricoh RP2A07, kellotaajuus 1,79 MHz (perustui MOS 6502:een).

Keskusmuisti: 2 kB.

Grafiikka: näytönohjain (GPU) Ricoh RP2C07, resoluutio 256240, 48 väriä, scanline-kohtaisia rajoituksia ja 64 spriteä.

ääni: 5 kanavainen.

Peliohjain: 4-suuntainen ristiohjain, sekä 4 painiketta, Japanilaisissa peliohjaimissa myös mikrofoni.


Eurooppalainen ja Pohjois-Amerikkalainen NES


Japanilainen Family Computer


Famicom ja Disk System lisälaite


Eurooppalainen/Pohjois-Amerikkalainen NES peli + ohjeet + pakkaus ja täytestyroksi


Uudempi 1993 julkaistu NES 101


NES R.O.B. lisälaite NES:lle (laitetta käytti vain kaksi peliä)


NES Power Clove peliohjain