Atari julkaisi oman pelikonsolinsa Pohjois-Amerikassa elokuussa 1977, Euroopassa vuotta myöhemmin ja Japanissa vasta lokakuussa 1983. Konsoli julkaistiin Japanissa vasta 6-vuotta myöhemmin kuin Pohjois-Amerikassa ja laitteistoakin oli keretty jo päivittämään Japanin julkaisua varten. Japanissa konsoli myös tunnettiin nimellä Atari 2800. Konsolin listahinta oli Pohjois-Amerikan julkaisun yhteydessä 199 dollaria ja siihen hintaan toimitettii konsolin lisäksi 2 peliohjainta, sekä Combat peli.

Atari 2600 konsolia voidaan pitää ensimmäisenä pelikonsolina, joka löi todella läpi kuluttajamarkkinoilla ja sitä myytiinkin yli 30 miljoonaa kappaletta. Atarin uusi konsoli valtasi erityisesti Pohjois-Amerikan markkinat ja se hallitsi markkinoita suvereenisti aina julkaisustaan vuoteen 1983, jolloin konsolin kysyntä pysähtyi kuin seinään sen aiheuttaman videopelilaman seurauksena. Lue tästä lisää vuoden 1983 videopelilamasta.

Atari 2600 konsoleita julkaistiin sen elinaikana 4 eri versiota, jotka poikkesivat ulkonäön lisäksi myös hieman ominaisuuksiltaan. Alkuperäisessä ja ensimmäisenä julkaistussa Atari 2600 koneessa on puinen etupaneeli, 2 peliohjain porttia, sekä 6-valinta/asetus kytkintä, joista voitiin esimerkiksi laittaa konsoliin virta, käynnistää laite uudestaa, sekä valita pelataanko pelejä mustavalkoisella vai värillisellä TV-vastaanottimella. Konsolissa oli MOS Technologyn 6507 prosessori, joka toimi 1,19 MHz:n kellotaajuudella ja se sisälsi vain 8 kilotavun osoiteavaruuden. RAM muistia konsoli sisälsi vain 128 tavua, joka on 16 kertaa vähemmän kuin vaikkapa Nintendon NES konsolissa. ROM-pelikasettien suurin tuettu koko oli vain 4 kilotavua. Värejä konsoli pystyi piirtämään yhdelle vaakariville vain 4 ja konsolin väripaletti sisälsi ainoastaan 128 eri väriä (PAL konsoleilla paletti sisälsi vain 104 väriä).

Konsolille julkaistiin sen aktiivivuosien aikana hieman reilut 500 peliä. Atari 2600:lla on kuitenkin edelleen aktiivinen pelaaja- ja käyttäjäkanta erityisesti Yhdysvalloissa ja konsolille on julkaistu useita ns. Homebrew pelejä vielä 2010-luvullakin. Suurimpina 2000-luvun pelijulkaisijoina homebrew peleille ovat olleet AtariAge ja XYPE, joilta on tullut kymmeniä pelejä.


Alkuperäinen 6-vipuinen konsoli


Hieman myöhemmin julkaistu 4-vipuinen Atari 2600


Vielä myöhemmin julkaistu 4-vipuinen ns. "Darth Vader" -mallinen Atari 2600


Viimeiseksi versioksi jäänyt Atari 2600 junior