Luukku 24: Pelinrakentajat

Gameberryn joulukalenteri on esitellyt 24 kotimaista harrastelijaryhmien tai yksittäisten peliohjelmoijien tekemää legendaarista peliä. Nyt kun on jouluaatto, niin pelaamisesta voidaan pitää se yhden päivän paussi ja katsoa miten tämä pieni ja piskuinen kansa on noussut kansainvälisestikkin merkittäväksi pelialalla.

Alla onkin tarjolla kotimaisen peliteollisuuden ja ennenkaikkea harrastelijoiden kunniaksi YLEnkin kanavilla esitetty Pelinrakentajat dokumentti, jonka kesto on n. 54 minuuttia. Istu nauti ja sivisty! ;)

PS. Hyvää Joulua kaikille Gameberryläisille ja pelirikasta Uuttavuotta! :)Ohjelman kuvaus YLEn sivuilta:

Suomesta on 20 vuodessa kasvanut merkittävä tietokonepelien tekijämaa ja peleistä on tullut suurta bisnestä. Ketkä ovat Max Paynen ja Angry Birdsin takana? Miten toimii uusi teollisuus, jossa palkinnot mutta myös riskit ovat suuret?

Pelinrakentajat-dokumentti lähtee liikkeelle 1990-luvun alusta. Laittomasti kräkättyjen Commodore 64 -pelien alkuun oli alkanut ilmestyä lyhyitä introja tai demoja, joissa kopiosuojauksen purkanut ryhmä mainosti itseään. Nämä demot kasvoivat hiljalleen omaksi kulttuurikseen, demosceneksi. Parhaista demoryhmistä alkoi hiljalleen versoa pelifirmoja.

Ennakkoluulottomat, parikymppiset tyypit aloittivat bisneksen käytännössä tyhjästä. Kontaktit syntyivät lähettämällä näytteitä korpulla tietokonepelipakettien kyljistä löytyviin osoitteisiin. 1990-luvun aikana harrastus kasvoi varteenotettavaksi teollisuudenalaksi, josta paras esimerkki oli maailmanlaajuiseen menestykseen noussut Max Payne -tietokonepeli.

2000-luvun alussa it-huuma ravisteli Suomea. Nokia julkaisi oman N-gage-pelikännykkänsä suurin odotuksin, mikä myöhemmin osoittautui virheinvestoinniksi. Kuplan puhkeamisen jälkeen Suomen peliala etsi itseään kunnes löysi uuden menestyksen Angry Birdsin johdolla.

Pelinrakentajat kertoo uudesta teollisuudenalasta, joka alkaa löytää paikkansa vakiintuneena viihdeteollisuuden muotona. Se on tarina pelien tekemisestä, mutta ennen kaikkea riskinotosta ja intohimosta. Uunituoreessa dokumentissa haastateltavina ovat muun muassa pelintekijät Samuli Syvähuoko, Petri Järvilehto, Petsku Putkonen, Jani Penttinen, Sami Järvi ja Niklas Hed. Dokumentin peli-Suomesta on ohjannut Tommi Mattila, toimittanut Kaj Laaksonen ja tuottanut Markku Mastomäki.

Ohjelma on esitetty alunperin 04.02.2012.