Jälleen on aika vertailla kotimaisia pelikauppoja ja paljonko niistä irtoaa iloa vanhoja pelejä sinne kuskaaville pelaajille. Viime keväänä Gameberry vertaili ensimmäistä kertaa kotimaisia pelikauppoja ja niiden rahallisia maksuja, sekä vaihtohyvitysarvoja peleistä. Viime vuonna tehty vertailu on vielä luettavissa täältä. Nyt toista kertaa tehtävässä testissä laitoimme uuden paketin tykylle ja katsoimme miten pelikauppojen paremmuus hyvitysvertailussa menee tällä kertaa. Pärjäävätkö samat liikkeet myös tällä kertaa vai onko viimeksi heikointa arvoa peleille tarjoavat parantaneet tapansa vuoden kuluessa.

Tämänvuotinen kauppatavara oli pyritty valitsemaan siten, että siinä olisi haluttuja klassikoita ja ei niin mainstream pelejä. Pelien arvo on toki kaiken kirjavaa, mutta tämä tuokin mielenkiintoa myös siihen mitä pelikaupat näistä ovat todella halukkaita maksamaan. Mukaan otettiin myös tarkoituksella yksi uudempi pelikokoelma josta oletusarvoisesti saa hieman enemmän vielä vaihtoarvoa/rahallista hyvitystä.

Kauppatavarat kokonaisuudessaan:

Yhteensä myyntiin laitettiin siis tällä kertaa 4 oman genrensä klassikkoa. Kuva peleistä on nähtävillä oikealla.

Kuvassa kaupattava huippukuntoinen tavara :)
Pelikauppoja informoitiin, että Pandora's Tower on uuden veroisessa kunnossa ja kaikki muut pelit ovat täysin uusia joissa on vielä muovit päällä. Pelikauppoja pyydettiin antamaan summat paljonko peleistä saisi jos ottaisi vaihdossa kaupasta jotain muita pelejä tilalle, eli ns. vaihtoarvo, mutta lisäksi pelikauppoja pyydettiin antamaan myös käteisen määrä paljollako he ostaisivat pelit. Itse pelikauppoja vertailuun otettiin 9 kappaletta, joista lista alla:

  • GameHouse (Tampere)
  • Gamelife (Tampere)
  • GameStop (Maanlaajuinen)
  • Gametown (Oulu, Riihimäki)
  • Konsolinet (Helsinki)
  • Pelimies (Oulu, Vaasa, Rovaniemi, Kokkola)
  • Puolenkuun Pelit (Tampere, Kouvola, Lahti)
  • Suma Shop (Imatra)
  • VPD (Espoo, Vantaa)
Alla on vertailutaulukko johon on listattu kaikki mukana olleet pelikaupat, heidän ilmoittavat vaihtoarvot, sekä käteismaksuarvot koko kauppatavarana olleesta neljän- pelin paketista.

Pelikauppa Vaihtoarvo Käteinen
GameHouse - -
Gamelife 25 euroa 17,50 euroa
GameStop 46,50 euroa 32,55 euroa
Gametown 43 euroa EI RAHANA
Konsolinet - -
Pelimies 50 euroa 35 euroa
Puolenkuun Pelit 44 euroa EI RAHANA
Suma Shop 30 euroa 21 euroa
VPD 45 euroa 38 euroa


* GameHouse ja Konsolinet eivät vastanneet kyselyyn kolmen työpäivän aikana, eli niistä tarjous jäi kokonaan tulematta. Konsolinet ei saanut vastausta annettua myöskään edellisvuoden vertailussa.
Nopealla hintojen tutkimisella voitanee todeta, että pelien vaihtoarvot jäävät hieman niiden oikeasta arvotasosta, mutta samaan hengenvetoon täytyy myös todeta että kivijalkaliikkeiden omien kulujenkin takia eivät liikkeet tietysti voi maksaa ns. täyttä arvoa peleistä. Yllätyksenä vertailussa tulikin, että pelien vaihtoarvot olivat jopa markkinahintojen tasoisia parhaissa vaihtoarvoa tarjoavissa yrityksissä, lukuunottamatta Pandora's Toweria jonka rahallinen arvo alkaa nykypäivävä verkkohuutokaupoissa liikkumaan helposti yli 40 euron. Pandora's Toweria lukuunottamatta muiden pelien vaihtoarvoa katsottaessa pelit voisi jopa harkita myyvän pelikaupoille mikäli peleistään ei tahtoisi pitää kynsin hampain kiinni, kuten keräilijät tuppaavat tekemään.

Tämänvuotinen vaihtoarvovertailu tuotti yhden suuren yllätyksen. Nimittäin viime vuotisen vertailun heikointa vaihtoarvoa tarjonnut Pelimies sijoittui vaihtoarvovertailussa tällä kertaa selkeästi parhaaksi pelikaupaksi ja tarjosi peleistä 50 euroa vaihtoarvoa. Sen sijaan käteistä parhaiten tarjosi edellisen vuoden tapaan parhaiten VPD, joka lupasi peleistä 38 euroa kahisevaa.

Kuten tuloksista voidaan havaita, niin ainakin suurimmilla paikkakunnilla kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa pelikaupat, sillä vaihtoarvo Gameberryn tämän vuotisessa vertailussa oli tuplasti parempi Pelimiehessä kuin heikoiten vaihtoarvoa tarjonneessa Gamelifessä. Käteiskauppojen ero oli yli tuplasti suurempi kun verrattiin käteiskauppojen ykköstä, eli VPD:tä ja vähiten käteistä tarjoavaa Gamelifea.

Pelien hintoja kysyttiin kaikista pelikaupoista 24.-28.3.2015, joten hinnat ovat vertailukelpoiset keskenään.

- Gameberry.net