Olen harrastanut pelaamista 80- luvulta saakka, omistanut satoja pelejä, kymmeniä konsoleita, mutta en ole koskaan vienyt pelejäni kotimaisiin peliliikkeisiin myyntiin tai vaihtoon. Yhtenä syynä tähän on tietysti pelikeräilyharrastus, joka pitkälti tarkoittaa nimensä mukaisesti pelien keräämistä. Eli pelejä kyllä tulee liikkeistä ja netistä kotiinpäin mutta mahdolliset tuplat menee yleensä myyntiin kotimaisten pelifoorumien tai huuto.netin kautta. Syynä tuohon pelikauppojen välttelyyn on ehkä suurimmin vaikuttanut ne mielikuvat, että pelikaupat maksavat peleistä niin pieniä summia, että ne kannattaa myydä mielummin verkossa. Mutta maksavatko peliliikkeet sitten todella niin matalia hintoja peleistä? Juuri tuohon kysymykseen pyritään löytämään vastaus tässä artikkelissa.

Mielenkiintoni peliliikkeille myynnissä kuitenkin herättää sen helppous ja se ettei niitä tarvitse kuvailla ja listailla mihinkään. Mikä olisikaan helpompaa kuin ottaa pelien tuplaversiot, viedä ne liikkeeseen ja vaihtaa pelit sellaisiin joita ei vielä omista, tai vaihtoehtoisesti ottaa rahat ja marssia iloisena takaisin kotiin. Tähän väliin on tietty mainittava, että yritykset ovat yrityksiä, joilla on luonnollisesti omat kulunsa, eikä ne luonnollisestikkaan voi ostaa pelejä samalla hinnalla kuin vannoutuneet keräilijät, vaan kauppojen on saatava luonnollisesti voittoa ostamillaan peleillä. Mutta kuten kaikessa, niin tässäkin lienee kyse siitä kuinka paljon ns. listaamiselle jää rahallista arvoa jos myisin pelini itse? Jos esim. tunnin kuvaus ja listaustyön arvoksi jää muutama hassu euro, niin onkin pelit helpompi vain laittaa pussiin ja viedä pelikauppaan.
Kaupattavat pelit oli pyritty valitsemaan siten, että ne olisi keräilijöiden näkökulmasta ainakin jotenkin arvokkaampia, eli aivan yleisimmät räiskinnät ja urheilupelit oli täten jätetty pois. Tarkoitus oli myös, että kaikki pelit olisivat eri konsoleille. Mukaan vertailuun otettiin myös yksi harvinaisempi erikoispainos halutusta pelistä, eli PlayStation 3:n The Last of Us.

Kauppatavarat kokonaisuudessaan:
Yhteensä myynnissä oli siis viisi peliä, joista kaikki olivat eri pelialustoille. Kuvan kaupattavista peleistä näet oikealta.

Pelikauppoja informoitiin, että kaikki pelit ovat uudenveroisessa kunnossa, kaikki pelit ovat naarmuttomia ja kaikkien pelien mukana tulee ohjeet, sekä kaikki muutkin laput jotka niissä on uusina olleet mukana. Pelikauppoja pyydettiin antamaan summat paljonko peleistä saisi jos ottaisi vaihdossa kaupasta jotain muita pelejä tilalle, eli ns. vaihtoarvo, mutta lisäksi pelikauppoja pyydettiin antamaan myös kylmän käteisen määrä paljollako he ostaisivat pelit. Itse pelikauppoja vertailuun otettiin 10 kappaletta, joista lista alla:
  • GameHouse (Tampere)
  • Gamelife (Tampere)
  • GameStop (Maanlaajuinen)
  • Gametown (Oulu, Riihimäki)
  • Konsolinet (Helsinki)
  • Pelihuone Enter (Turku, Hämeenlinna)
  • Pelimies (Oulu, Vaasa, Rovaniemi, Kokkola)
  • Puolenkuun Pelit (Tampere, Kouvola, Lahti)
  • Suma Shop (Imatra)
  • VPD (Espoo, Vantaa)

Alla on vertailutaulukko johon on listattu kaikki mukana olleet pelikaupat, heidän ilmoittavat vaihtoarvot, sekä käteismaksuarvot koko kauppatavarana olleesta viiden pelin paketista.

Pelikauppa Vaihtoarvo Käteinen
GameHouse 55 euroa EI RAHANA
Gamelife - -
GameStop 51 euroa 37,50 euroa
Gametown 73 euroa EI RAHANA
Konsolinet - -
Pelihuone Enter 50 euroa 20 euroa
Pelimies 50 euroa 35 euroa
Puolenkuun Pelit 62 euroa EI RAHANA
Suma Shop 65,50 euroa 44 euroa
VPD 70 euroa 59 euroa


* Gamelife ja Konsolinet eivät vastanneet kyselyyn kahden työpäivän aikana, eli niistä tarjous jäi kokonaan tulematta.

Kuvassa kaupattava priimakuntoinen tavara :)
Pikaisella silmäyksellä huuto.nettiin ja selaamalla sulkeutuneita kohteita voidaan todeta, että peleistä maksetut summat ovat pelikaupoilla suhteellisen matalia. Pelikaupat ostavat siis käytettyjä pelejä pääasiallisesti melkoiseen polkuhintaan, mutta poikkeuksiakin on. Hyvänä esimerkkinä poikkeuksellisina peleinä toimii hyvin vaikkapa Fire Emblem: Shadow Dragon, josta Gametown pelikauppa tarjosi vaihtoarvona jopa 20 euroa, eli lähes saman summan millä peli on mennyt huuto.netissä edullisimmillaan. Ja mainittakoon myös, että New Super Luigi U:n vaihtopeliarvo kohosi ehkä jopa hieman yllättäen GameStopissa 23 euroon, eli korkeammaksi kuin millä pelin saa kotiin huuto.netistä.

Niukasti parhaan vaihtoarvon peleistä olisi saanut Oulussa ja Riihimäellä toimivasta Gametownista, joka lupasi peleistä 73 euroa jos sillä summalla halusi pelikaupasta uusia pelejä tilalle. Myös Espoossa ja Vantaalla toimiva VPD suostui antamaan peleille lähes yhtä hyvän vaihtoarvon, lupaamalla koko paketista 70 euroa. Rahallisesti Gametown sen sijaan suoriutui heikoiten yhdessä Tampereelaisen GameHousen ja Tampereella, Kouvolassa, sekä Lahdessa toimivan Puolenkuun Pelit peliliikkeen kanssa, sillä käteistä ei kyseiset pelikaupat maksa peleistä ollenkaan. Parhaiten käteistä olisi saanut VPD:stä, joka lupasi maksaa kaikista viidestä pelistä 59 euroa. Kuten yllä olevasta vertailutaulukosta voimme päätellä, niin erot pelikauppojen välillä voivat olla varsin suuret, sillä esimerkiksi rahana otettava kokonaissumma saattaa olla jopa kolminkertaisesti korkeampi.

Pelien vienti yhteen ainoaan pelikauppaan tuottaa ainakin tässä tapauksessa harmittavan matalaksi, joten itse taidan jatkossakin pidättäytyä myymään pelini verkossa. Maininnan arvoista lienee kuitenkin, että tässäkin artikkelissa olleiden pelien vienti eri peliliikkeisiin siten, että saisi maksimoitua tuoton, nostaa pelien vaihtoarvon lähes 90 euroon. Eli kuten kaikessa niin pelien myynnissä kannattaa kilpailuttaa ainakin ne lähimmät pelikaupat! ;)

Pelien hintoja kysyttiin kaikista pelikaupoista 13.-14.5.2014, joten hinnat ovat vertailukelpoiset keskenään.

- Gameberry.netPS. Tämä vertailu on tehty vuonna 2014. Gameberry on tehnyt vastaavanlaisen vertailun myös 2015, joka on luettavissa tästä linkistä.