Vilkuttaako konsolisi punaista virtavaloa kun peli on koneen sisällä? Ja peli on toiminut ennen konsolissasi, mutta ei enää? Syy siihen miksi NES tekee tämän on se, että peli/konsolin liitin on likaa täynnä tai hapettuneita ja sekä pelit, että konsoli tulee puhdistaa.

Pelit voi puhdistaa monella eri tavalla. Yleisesti parhaana pidetään oikeiden elektroniikan puhdistusvälineiden käyttöä, mutta koska olen laiska, niin tahdon nyt näyttää nopeimman tavan puhdistaa, sekä pelit, että myös konsolin mahdollisimman helpoilla välineillä, jotka todennäköisesti löytyy myös jokaisesta kodista. Ja jos tarpeellisia välineitä ei löyty kotoa, niin niiden hankintahinta on 2-3 euroa (lukuunottamatta Gamebit avaustyökalua).

PS. Alla olevat ohjeet ovat siis laiskan retropelaajan tekemiä, mutta niillä pelit, sekä konsolin liitin saadaan lähes 100%:een toimintakuntoon. Ja mikä ihmeellisintä, niin konsolin liitin saadaan putsattua ilman konsolin avaamista! ;)

Välineet joita operaatioon tarvii; Gamebit 3,8mm (pelikasetin avaus), erittäin karkea pyyhekumi (ns. mustekynän jälkeen tarkoitettu pyyhekumi), sekä erittäin hienoa hiekkapaperia. Yleisesti paras testattu pyyhekumi on kuvassa näkyvä pyyhekumi, jossa toinen puoli on punainen ja parempi, eli putsauspuoli sininen. En suosittele liittimen putsaamista ns. normaalilla pyyhekumilla, sillä siinä menee huomattavasti enemmän aikaa, jotta saadaan aikaiseksi yhtä hyvä lopputulos.


Kun pelikasetti on avattu, niin liitin voitanee todeta järjettömän likaiseksi (kts. kuva oikealla). Nosta piirilevy pois pelikasetista ja aseta se kovaa pintaa vasten, esim. pöydän laitaa vasten siten, että välissä on vaikka t-paita pariin kertaan taiteltuna alla, jottei piirilevy koske suoraan kovaa pintaa.

Elä ikinä aseta pelin piirilevyä suoraa kovalle pinnalle, sillä lakatusta pinnasta tarttuu lakkaa juotoksiin ja kun piirilevy on toisinpäin, niin komponentit vääntyvät jos ne ovat suoraa kovaa pintaa vasten. Eli muutaman kerran taiteltu t-paita vaikka väliin suojaamaan piirilevyä.


Tämän jälkeen pyyhit kovalla voimalla pinnejä karhealla pyyhekumella liittimien suuntaisesti ja pikkuhiljaa ns. likarannut katoavat ja pinnit kiiltävät kuin uudessa pelissä (kts. kuva oikealla).

PS. Ja liittimien pyyhekumittamisessa saa käyttää aika reilusti voimaa.

HOX! Kaiken kruunaisi vielä jos hinkkaat pelin liittimiä esim. vanupuikolla, jota on uitettu elektroniikan puhdistusaineessa taikka ihan perinteisessä Sinolissa (joka on siis denaturoitua etanolia).


Itse konsolin liitin on suhteellisen helppo puhdistaa ilman konsolin avaamista ja lopputulos tällä metodilla on vähintäänkin riittävä. Kiinnitä mahdollisimman hienoa hiekkapaperia johonkin ohueen ja pitkään (liian karkea hiekkapaperi saattaa tuhota liittimen). Itse käytän kittaukseen tarkoitettua levitintä, mutta tähän käy myös pitkä muovinpala, ohkainen pahvipala tai metallinen paistolasta. Katso kuitenkin että kappaleen paksuus ei ylitä itse NES pelin liittimen paksuutta, eli enintään millin paksuista kappaletta.

Kun hiekkapaperi on kiinni sopivan paksuisessa ja pituisessa läpyskässä, niin hikkaa sillä konsolin liitintä useita kertoja koko leveydeltä. Muista kuitenkin hinkata hiekkapaperillakin liitintä liittimen pinnien suuntaisesti, ei vaakasuunnassa! Tätäkin liitintä saa hinkata ronskisti ja pitkään, joka on huomattavasti parempi kuin liian vähän. Katso kuitenkin että hiekkapaperi käy joka kerta liittimen sisällä (tai paremminkin välissä) eikä jossain muualla.

HOX! Huomaathan, että tämä tapa kuluttaa hieman liitintä, joten liittimen putsaus erittäin hienolla hiekkapaperilla ei ole se optimaalisin mahdollinen ratkaisu. Huomioi, että voit myös samalla metodilla koittaa puhdistaa liitintä laittamalla hiekkapaperin tilalle nukkaamattoman liinan, johon laitat puhdistusainetta.


Näillä ohjeilla homman pitäisi onnistua, eikä tässä tarvitse kaikenmaailman litkuja tai purkaa konsolia. Toki ns. tehokkaampiakin putsauskeinoja on mutta ne vie järjettömän paljon enemmän aikaa ja rahaa. Itse putsasin yllä olevien ohjeiden mukaisesti erittäin heikolla hapella olevan konsolin ja 61 NES peliä, jotka olivat vaihtelevan kuntoisia. Putsaus operaation jälkeen testasin kaikki pelit ja vain 4 peliä eivät lähteneet käyntiin ensimmäisellä yrityksellä. Eli tämän operaation jälkeen pelisi toimii yli 90% varmuudella jo ensimmäisellä yrittämällä.