Kun Nintendo suunnitteli NES -konsolin, haluttiin luvattoman ohjelmiston käyttö koneissa estää. Tätä varten kehitettiin erityinen piiri. Jokaisen pelikasetin sisällä on samanlainen piiri kuin koneessa. Luultavasti Nintendo sai myös hyvät tienestit myydessään näitä piirejä hyväksymilleen pelivalmistajille. Rakenteeltaan piiri on omalla ROM:lla ja RAM:lla varustettu 4-bittinen mikroprosessori joka sisältää "10NES" -nimisen ohjelman. Koneen käynnistyttyä koneen ja pelikasetin piirien signaaleja verrataan, ja jos ne poikkeavat toisistaan, kone käynnistyy uudelleen. Käytännössä tämä näkyy koneen Power -valon ja TV-ruudun vilkkumisena. Piirin jalka 4 on oikean suojaussignaalin luennan onnistumisesta riippuen potentiaalissa +5V tai 0V. Tässä muutostyössä kytketään tämä jalka pysyvästi 0-potentiaaliin (maa).

Muutostyön jälkeen koneella voi kuitenkin pelata kaikkien markkina-alueiden pelejä, joissa käytetään sopivan muotoista pelikasettia (mm. USA).

Työn suoritus

Sammuta konsoli, poista mahdollinen pelikasetti ja irrota koneesta kaikki johdot (ohjaimet, antennijohto, virtajohto). Paina Power -nappi pohjaan muutamaksi sekunniksi ja vapauta se. Tämä poistaa komponenteista mahdolliset haitalliset varaukset. Käännä kone pohjapuoli ylöspäin ja avaa kuvassa 1 merkityt kuusi ruuvia.


Kuva 1. Koneen pohjasta avattavat ruuvit

Käännä kone oikein päin, varoen hävittämästä ruuveja. Nosta koneen kansi irti. Ruuvaa auki kuvaan 2 merkityt seitsemän ruuvia. Nosta hopeanvärinen pelti (suoja radiotaajuisia häiriöitä vastaan) pois. Voit myös kevyesti puhallella pölyjä pois paineilmalla.


Kuva 2. Häiriösuojapellin irrottaminen

Seuraavaksi avataan pelikasettikelkan ruuvit (6 kpl). Kuvaan punaisena merkityt ruuvit ovat eripituisia kuin muut, joten ole tarkkana sotkemasta näitä muihin ruuveihin. Vedä kelkka irti.


Kuva 3. Kasettikelkan irrotus

Seuraavaksi irrotetaan viimeiset kaksi piirilevyä kotelossa kiinnipitävää ruuvia.


Kuva 4. Viimeiset piirilevyn kiinnitysruuvit

Käännä piirilevy ympäri, ja etsi kuvan 5 mukainen 16 -jalkainen piiri. (3195A tai 3197A, riippuen koneen mallista). Katkaise neljäs jalka piirilevyn juuresta, kuten kuvassa.


Kuva 5. Suojauspiiri jalka 4 katkaistuna

Seuraavaksi kytketään katkaistu jalka potentiaaliin 0V (maa). Usean muutostöitä tehneen harrastajan mukaan tämä ei ole välttämätöntä toiminnan kannalta, mutta teoriassa tämä kuuluu tehdä. Piirin jalat 11…15 on kaikki kytketty maahan. Juota lyhyt pätkä johtoa katkaisemastasi jalasta esim. jalkaan 11 kuten kuvassa 6.

Kokoa kone käänteisessä järjestyksessä kuin purit sen. Kiinnitä erityistä huomiota kuvan 3. punaisella merkittyihin ruuveihin.


Kuva 6. Suojauspiirin jalan 4 maadoitus

Hyviä pelihetkiä !
Kuvat 5 ja 6 © mmmonkey 2004

Artikkelin kirjoitti:
Arttu Piironen 10.12.2004
arttu.piironen[ät]saunalahti.fi