Eikö peli lähde käyntiin? Koneen Power -valo vilkkuu ja näyttö on harmaana? Eikö pelikasettien puhdistus auta? Aika on todennäköisesti tehnyt tehtävänsä ja hapettuminen on päässyt iskemään. Tarvitset koneeseen uuden pelikasetin liittimen. Näitä ohjeita seuraamalla vaihdat liittimen muutamassa minuutissa ja pääset taas tunnelmoimaan suosikkipeliesi kanssa.


Tarvitset:
- uuden liittimen
- pienen tai keskikokoisen ristipääruuvimeisselin (Phillips)

Lisäksi (ei välttämätöntä):
- sähköä johtamatonta elektroniikan puhdistusainetta. (Esim. CRC Contact Cleaner) Paremman puutteessa suosittelen jäänestoainetta, joka sisältää 99 % isopropanolia ja 1 % metallin ruostumista ehkäiseviä aineita.
- vanupuikkoja

Työn suoritus

Sammuta konsoli, poista mahdollinen pelikasetti ja irrota koneesta kaikki johdot (ohjaimet, antennijohto, virtajohto). Paina Power-nappi pohjaan muutamaksi sekunniksi ja vapauta se. Tämä poistaa komponenteista mahdolliset haitalliset varaukset. Käännä kone pohjapuoli ylöspäin ja avaa kuvassa 1 merkityt kuusi ruuvia.


Kuva 1. Koneen pohjasta avattavat ruuvit

Käännä kone oikein päin, varoen hävittämästä ruuveja. Nosta koneen kansi irti. Ruuvaa auki kuvaan 2 merkityt seitsemän ruuvia. Nosta hopeanvärinen pelti (suoja radiotaajuisia häiriöitä vastaan) pois. Voit myös kevyesti puhallella pölyjä pois paineilmalla.


Kuva 2. Häiriösuojapellin irrottaminen

Seuraavaksi avataan pelikasettikelkan ruuvit (6 kpl). Kuvaan punaisena merkityt ruuvit ovat eripituisia kuin muut, joten ole tarkkana sotkemasta näitä muihin ruuveihin. Vedä kelkka irti.


Kuva 3. Kasettikelkan irrotus

Seuraavaksi irrotetaan viimeiset kaksi piirilevyä kotelossa kiinnipitävää ruuvia.


Kuva 4. Viimeiset piirilevyn kiinnitysruuvit

Nyt vanha liitin voidaan irrottaa piirilevyn reunasta. Paina ensin mieleen miten päin liitin on, jotta osaat laittaa uuden paikoilleen. Nosta piirilevyä hieman ylös kotelosta ja työnnä liitin irti kuvan osoittamalla tavalla. (Tässä vaiheessa voit myös halutessasi suorittaa muutostyön).


Kuva 5. Vanhan liittimen irrotus

Ota vanupuikkoon puhdistusainetta ja hankaa liittimen liitoskohta piirilevyn reunassa puhtaaksi molemmilta puolilta. (ei välttämätöntä, mutta varmistaa puhtaan liitoksen). Laita uusi liitin paikoilleen. Kokoa kone käänteisessä järjestyksessä kuin purit sen. Kiinnitä erityistä huomiota kuvan 3. punaisella merkittyihin ruuveihin.

Hyviä pelihetkiä !

Artikkelin kirjoitti:
Arttu Piironen 10.12.2004
arttu.piironen[ät]saunalahti.fi