Mega Drive 2:n PAL-versioon (mm. Euroopan versio) pätee samat faktat kuin moneen muuhun 90-luvun pelikonsoliin. Pelit ja laitteet on suunniteltu toimimaan 60 Hz:llä, ja kun kaikki PAL-televisiot eivät tue 60 Hz:n näyttötilaa, on taajuutta pudotettu hidastamalla samalla koko pelin nopeutta alkuperäisestä. PAL-näyttötila on myös usein pienempi pystysuunnassa, joka näkyy mustina palkkeina ruudun reunoilla. Eri markkina-alueiden konsoleiden tekniset eroavaisuudet eivät ole suuria, ja 60 Hz:n tila on saavutettavissa myös PAL-konsolilla melko yksinkertaisella modifikaatiolla. Kun kytkentään asennetaan vielä kytkin, voidaan tilaa vaihtaa tarpeen mukaan. HUOM! usein tarvitaan RGB-SCART –johto television ja konsolin väliin, jotta kuva näkyisi oikein 60 Hz:n tilassa.

Japanissa myydyssä konsolissa on vielä erona muihin versioihin oman markkina-aluekoodauksen mahdollistava kytkentä. Tämä mahdollisti sen, että riitti valmistaa yhdestä pelistä vain yhtä versiota, joka sitten Japanilaisessa konsolissa latautui japaninkielisenä ja muualla englanninkielisenä. Mahdollisuutta ei kuitenkaan hyödynnetty kovin laajasti. Tunnetut erot on listattu artikkelin lopussa. Tämänkin moodin saa kytkettyä päälle PAL-konsolissa, ja siihen voi halutessaan lisätä kytkimen.

Työn suoritus

Tarvittavat komponentit:

- 2 kpl vaihtokytkin (ON-ON)
- kytkentäjohtoa n. 0,5 metriä.

Työkalut:

- ristipäinen ruuvimeisseli
- normaalit juotosvälineet
- askarteluveitsi tms. piirilevyn johdinten katkomiseen
- sivuleikkurit tms. johdon katkaisuun ja kuorintaan
- pora tms. kytkinten reikien tekemiseen

Lisäksi suositellaan:

- sulateliimaa tms. johtimien kiinnittämiseen

Kuvassa 1 on esitetty muutostyön kytkentäkaavio.


Kuva 1. Kytkentäkaavio.

Avaa konsolin pohjan ruuvit, nosta kansiosa irti. Irrota häiriösuojapelti jotta päästään käsiksi emolevyyn. Etsi CPU:n jalalle 46 menevä johdin. Kuvassa 2 punaisen nuolen osoittamassa kohdassa vastuksen R73 vieressä on pieni pätkä (< 1 mm) kuparijohdinta nuolen suuntaisesti (näkyy tummempana vihreän suojalakan alta). Tämä pätkä katkaistaan esim. askarteluveitsen kärjellä. Kuvassa on vedetty veitsellä pari viiltoa suorassa kulmassa johtimen yli.


Kuva 2. Katkaistava johdin.

Etsi emolevyltä hyppylangan paikka JP3. Molempiin pisteisiin juotetaan johtimet kuvan 3 mukaisesti.


Kuva 3. Johtimet kiinni JP3:ssa.

Seuraavaksi etsitään emolevyltä maapiste. Pisteitä löytyy pitkin emolevyn reunaa, voit valita niistä sopivan. Lienee helpointa valita kytkimen sijoituspaikka ensin, ja juottaa johto sitä lähinnä olevaan maapisteeseen. Valitsin kytkimen paikaksi konsolin vasemman kyljen, kuvassa 4 on esitetty maapisteeseen juotettu johto (keltaisista johtimista vasemmanpuolimmainen) sekä kytkimen reiän poraus. Tässä käytetyt kytkimet vaativat 6 mm reiän. Alkureikä on porattu pienemmällä terällä kotelon halkeamisriskin vuoksi. HUOM! jos kytkimet laittaa esimerkin paikkaan, joutuu häiriösuojapeltiä hieman saksimaan tai jättämään koko pellin pois jotta johdot sopisivat olemaan.


Kuva 4. Maapisteen johtimen ja kytkimen reiän paikat.

Kiinnitä kytkin reikään ja johtimet kytkentäkaavion (kuva 1) mukaisesti. JP3:n oikeanpuoleista nastaa vaihdetaan vasemmanpuoleisen nastan ja maapisteen välillä. Vasen nasta = 60 Hz ja 0V = 50 Hz. 50/60 Hz –kytkin on valmis, ja voit halutessasi koota konsolin ja aloittaa pelaamisen. Ohje jatkuu aluevalintakytkimen asennuksella.

Etsi emolevyltä CPU:n jalka 107. Jalkaan kytketään uusi johdin. Vaihtoehtoja on pari, voit joko nostaa piirin jalan irti piirilevyn pinnasta ja juottaa johtimen siihen, tai voit käyttää hyväksesi piirilevyllä kulkevaa kuparijohdinta. Tässä esimerkissä on rapsutettu piirilevyssä kulkeva johdin poikki ja nostettu ilmaan kuvan 5 mukaisessa kohdassa ja juotettu uusi johdin siihen.


Kuva 5. Uusi johdin CPU:n jalkaan 107 menevässä johtimessa.

Etsi emolevyltä +5V ja maapisteet. Esimerkissä pisteet on valittu taas sopivasti kytkimen sijoituspaikan läheisyydestä. +5V löytyi vastuksen R52 oikealta puolelta (kuva 6) ja maapisteenä käytettiin 50/60 Hz –kytkimen maapistettä.


Kuva 6.

Kiinnitä kytkin reikään ja johtimet kytkentäkaavion (kuva 1) mukaisesti. Kytkentä on valmis. Suosittelen kiinnittämään johtoja hieman, sulateliima sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Esimerkin lopputulos on esitetty kuvassa 7. Voit kasata konsolin ja aloittaa pelaamisen.


Kuva 7. Valmis kytkentä. Lisätyt johtimet kiinnitetty liimalla levyn pintaan.


Kuva 8. Konsoli on taas koossa. Kytkimet merkattu.

Seuraavassa on esitetty erot kytkimen asentojen välillä parilla testipelillä. Kuvassa 9 näkyy kuinka Super Hang-Onin ruudun alareunan tyhjä osuus häviää kuvan täyttäessä koko ruudun 60 Hz:llä.


Kuva 9.

Aluevalintakytkimen kääntö Streets of Rage II-pelillä saa aikaan nimen muuttumisen Bare Knuckle II:ksi (kuva 10).


Kuva 10.

Kaikki pelit eivät käynnisty kytkimen ollessa väärässä asennossa (kuva 11).


Kuva 11.

www.severedbbs.u-net.com -sivuston Tristan Fletcher on listannut pelien eroavaisuudet kytkimen ollessa JAP-asennossa. Lista pohjautuu USA-version (Genesis) -peleihin joten eroja euroopan versioihin voi esiintyä.

- After Burner 32X Sega-logon jälkeen ruutuun ilmestyy "Super 32X" -logo.
- Bonanza Brothers Pelitekstit japaniksi.
- Chase HQ 2 Nopeusmittari muuttuu MPH -> km/h.
- Columns Pelitekstit japaniksi
- Cosmic Carnage 32X Pelin nimeksi muuttuu "Cyber Brawl", pelihahmot erilaiset. "Super 32X"-logo alkuruudussa.
- Dragon's Fury Ei käynnisty.
- Dynamite Duke Peli muuttuu vaikeammaksi.
- Elemental Master Peli muuttuu vaikeammaksi.
- Fatal Labyrinth Pelitekstit japaniksi.
- Fire Shark Alkuruutu erilainen, ruudun tekstit japaniksi.
- Forgotten Worlds Pelitekstit japaniksi.
- Gaiares Pelitekstit japaniksi.
- Gauntlet IV Ei käynnisty.
- Ghostbusters Pelitekstit japaniksi.
- Ghouls ´n Ghosts Alkuruutu erilainen, ruudun tekstit japaniksi. Jos kuolee loppupomossa, joutuu aloittamaan uudestaan kauempaa.
- Herzog Zwei Alkuruudussa Technosoft muuttuu muotoon "Tecnosoft"
- Insector X Alkuruudussa Sage's Creationin tilalla Hot-B. "Press Start" muuttuu muotoon "Push Start". Ampuminen hitaampaa.
- Metal Head 32X Alkuruudussa eri värinen Sega-logo ja ääni. Pelitekstit japaniksi. Uusia valikoita "anime", "photo" ja "picture".
- Monaco GP Pelitekstit japaniksi.
- Mystic Defender Alkutekstien tilalla kuva japanilaisella tekstillä. Pelin tasoilla on nimet, pelihahmon ulkonäkö erilainen (valkoinen kaapu), "lightning" -taika on erilainen.
- Outrun Esittelymoodissa ei ääntä, alkuruudussa "press start button" muuttuu muotoon "push start button". copyright -logo ja "Sega 1986, 1991" -tekstit vaihtavat paikkaa keskenään. Nopeusmittari km/h ja ohjaimen painikejärjestys erilainen.
- Quackshot Pelitekstit japaniksi.
- Raiden Trad "Licenced to Sega" -teksti puuttuu alkuruudusta.
- Revenge of Shinobi Pelin nimeksi muuttuu "Super Shinobi"
- Sonic the Hedgehog 2 Tails-pelihahmon nimi muuttuu muotoon "Miles".
- Space Harrier 32X "Super 32X-logo alkuruudussa.
- Streets of Rage Pelin nimi muuttuu muotoon "Bare Knuckle". Pomotaisteluissa kello resetoituu.
- Streets of Rage II Pelin nimi muuttuu muotoon "Bare Knuckle II". Skate-pelihahmon nimi muuttuu Sammyksi.
- Super Hang-On Pelitekstit japaniksi.
- Thunder Force II Alkuruudussa "MD"-logo ja Technosoft muuttuu muotoon "Tecnosoft".
- Thunder Force III Alkuruudussa Technosoft muuttuu muotoon "Tecnosoft".
- Truxton Pelin nimi muuttuu muotoon "Tatsujin".
- Twin Hawk Alkuruutu muuttuu japaninkieliseksi.

Artikkelin kirjoitti:
Arttu Piironen 10.6.2012
arttu.piironen[ät]saunalahti.fi