Olen kerännyt tähän artikkeliin, vain pääkaupunkiseudun parhaimmat kirpputorit, keräilijän näkökulmasta. Kirpputoreja on pääkaupunki seudulla satoja, toinen toisiaan erikoisempia ja loistavia kirpputoreja, teollisuushalleista pommisuojiin, taloyhtiöitten omia kirpputoreja, kaupunginosa kirpputoreja, valtakunnallisia kirpputoreja, hyväntekeväisyys kirpputoreja ja niin edes päin. Parhaimmat kirpputorit, ovat niitä, joissa myyjät ovat itse paikalla. Tinkaaminen kannattaa aina. Itsepalvelu kirpputorien hinnat ovat välillä ihan taivaissa. Tietenkään ei pidä unohtaa, unohtumattoman huonoja kirpputoreja, kuten edesmennyt Hakiwex, Puotilan ostarilla. Tavara siellä oli ihan kauheeta, mutta pahinta koko paikassa oli ne myyjät. Epäilivät kaikkia potentiaalisiksi varkaiksi ja koko ajan olivat naama mutrussa. Ampuivat siinä omaan nilkkaansa. Sieltä löyty yllättävä kyllä Adventures of Alundra PS1 50cnt, eli niissä huonoissakin paikoissa kannattaa käydä. Se huonoinkin paikka, voi osoittautua todelliseksi aarreaitaksi.

Mutta se niistä "huonoista" kirpputoreista. Itselleni kirpputoreilla pyöriskely tuottaa suunnatonta mielihyvää, varsinkin kun mukaan tarttuu paljon pelejä. Yksi kirpputori ryhmä, jossa tykkään välillä käydä on erillaiset hyväntekeväisyys kirpputorit, kuten Pelastusarmeija, Fida lähetystori, Emmaus jne.. Jopa UFF:sta on löytynyt pelejä! Näissä paikoissa on monesti kaikki pelit standardi hinnoin, olipa kyseessä mikä peli tahansa. NHL 2004, PS2 3e ja Final Fantasy VII, PS1 3e samassa paikassa. Olin itse tuolla silloin, mutta harmikseni FF oli varattu... Jo kolmesti joku on viennyt nenän edestä FF VII. Harmitti joka kerta vietävästi. Hinnat liikkuneet 2-5e välillä. Aikainen lintu madon nappaa. Kannattaa selvittää mihin aikaan eri kirpputoreille tulee uudet myyjät, jotta pääsee heti tarkistamaan, josko sieltä löytyisi näin kärjistettynä, vaikkapa se Stadium Events, tai Nintendo World Championships NES:lle, tai joku muu helmi. Monesti uudet myyjät tulevat viikon alussa, mutta myös viikonloppuisin. Tässä hieman alustusta ja vinkkejä menestyksekkääseen peli metsästykseen. Jos, et sattumoisin satu asumaan näillä main, niin navigaattori mukaan seuraavan kerran kulmilla ollessanne.

Viirin Kirppis, Klaukkala

viirinkirppis.fi
Viirin Kirppis on yksi lempi itsepalvelu paikoista, ison kokonsa ja runsaan pelitarjonnan puolesta. Kirpputori on isossa teollisuushallissa ja siellä menee aina vähintään tunti kierrellessä. Hinnat ovat siedettävät suurinmalta osin ja joka kerralla siellä on ollut retro tavaraa vitriineissä, nämä on tosin hinnoiteltu asiantuntevasti. Viirin Kirppikselle tullaan pitkienkin matkojen päästä ja useimmiten ajomatka on vaivansa väärti.

Femmatori, Tuusula

femmatori.fi
Yli tuhat neliöä, 300 myyntipaikkaa, sekä ehkä järkevimmät hinnat tekevät Femmatorista varteenotettavan kirpputorin, jos niillä main liikkuu. Gamecube pelejäkin on löytynyt, 1e kpl, mutta levyt olivat käyneet hiomakoneen kautta. Muutama hyvä löytö on tullut, mutta pelejä saisi olla enemmän. Femmatorilla kannatta aina käytyä, jos sattuu lähistöllä pyörimään. Myös paikan laaja elokuva tarjonta jaksaa ihastuttaa. Kannattaa takki jättää talvisinkin autoon. Femmatorilla kävellessä tulee kyllä hiki ja siellä saa kevyesti tunninkin kulumaan.

Akseli, Espoo

akseli.info
Akseli on suhteellisen uusi tuttavuus. Myönteinen sellainen. Akseli on sivujensa mukaan mainio itsepalvelukirpputori ja ilmeisesti niin mainio, että koko kirpputoria ei tahdo löytää. Ei, kylttiä tienvarressa, ei mainos ständiä, eikä edes kirpputorin nimeä itse rakennuksessa. Akseli sijaitsee Mankkaan K-Supermarketin yläkerrassa. Saatat silti kävellä sisällä koko paikan ohi, ellet huomaa korkealla katon rajassa olevaa kylttiä. Random travellaajalle mahdoton löytää, jos ei tiedä. Itse ilahdun, jos ajelen jossain hieman tuntemattomalla seudulla ja näen kirppis kyltin tienvarressa. Ei, kun U-käännöstä vaan ja tonkimaan pöytiä. Aina on aikaa käydä kirppiksellä. Akseli hieman hakoteillä tässä asiassa. Kesti itsellä löytää paikka, vaikka oli osoite tiedossa. Ilmeisesti Akselin nettisivut ja puskaradio toimii, sillä paikassa riittää asiakkaita ja muutamia hyviä löytöjäkin on tullut tehtyä. Hinnoittelu ihan maltillista, vaikkakin rikollisen törkeitä ylilyöntejäkin tapahtuu. Ehdottoman suositeltava paikka. Avara siisti paikka, jossa saa kyllästymiseen asti väistellä vauvanrattaita. Akseli on kesälomalla Heinäkuun loppuun asti.

Martinlaakson vanha ostoskeskus, Vantaa

Kirpputorin nimi on jäänyt hämärän peittoon, eikä Google haku tuottanut tulosta. Kyseinen kirppis sijaitsee Martinlaakson vanhalla ostarilla, osoitteessa Laajaniityntie 2. Tätä kirpputoria ei kannata sekoittaa samassa rakennuksessa sijaitsevaa Samin kirppikseen, jossa ei pahemmin kannata aikaa tuhlata. Siellä nyt samalla tulee kummiskin käytyä, mutta ikinä ei ole tarttunut mitään mukaan. Viereinen kirpputori on ihan toista maata. Tämä pieni 50 myyntipöydän kirpputori on vallan mainio. Pelien hinnat ovat erittäin maltilliset, joskin PS3 pelit ovat hieman hintavia. Sattumalta tämäkin paikka on löydetty. Aivan loistava mesta ja kassalta löytää mukavan rouvan, jonka kanssa on mukava turista. Ehdoton tärppi Vantaan alueella. Täälläkään ei tietenkään aina ole pelejä, eli ei ehkä pidemmältä asti kannata tulla.

Lähetyskirppis Patina, Vantaa

uusimaa.sekl.fi
Tämä hieman nuhjuinen, Vantaan Tikkurilassa sijatseva kirpputori luottaa Pyhään henkeen ja hyväntekeväisyyteen, mikä passaa vallan mainiosti, sillä pelit on siinä 3e kieppeillä, jotka sijaitsevat yleensä tiskin takana, jota operoi vanhempi rouvas henkilö. Salin perältä löytyy myös jotain random PC pelejä, Joystickejä, rattiohjaimia, ynnä muuta rom.., siis elektroniikkaa, mutta tiskin takaa niitä löytöjä voi tehdä. Kannattaa vain katsoa tiskiltä löytyvät pelit. Itse kierrän kohteliaisuudesta koko puljun. Saattaa sieltä tarttua muutakin, kuin pelejä. Hieman on ihmetyttänyt kyseisen paikan aukioloajat. Ovessa lukeviin aikoihin ei kannata aina luottaa, sillä se saatetaan sulkea tuntiakin ennen virallista sulkemisaikaa. Varta vasten ei ehkä kannata vaivautua, mutta lähistöllä liikkuessa ehdottomasti.

Lanttila, Vantaa

lanttila.fi/vantaa
Vantaan Ikean lähettyvillä oleva, lähes 400 myyntipöydän kirpputoria voi varauksella suositella suuren koonsa asiosta. Lanttilaan on tullut petyttyä muutamaan otteeseen, kun pelejä ei ole juurikaan tullut vastaan. Potentiaalia olisi, mutta pelit loistaa poissaolollaan.

Pöytäparkki, Helsinki

poytaparkki.fi
Pöytäparkissa tulee käytyä usein, sillä se on hyvällä paikalla Malmin aseman kupeessa. Pienehkö alle sadan myyntipaikka on nopeasti koluttu läpi, mutta pelejä tulee vastaan ihan mukavasti. Pöydissä hinnat ovat yleensä kohtuulliset, mutta vitriinissä jo yli vuoden olleet Gameboy Advnace pelit eivät ole menneet kaupaksi, 15e euron hintalapuista huolimatta ja nyt puhutaan luokkaa Nintendogs peleistä, joiden kotelot ovat käyneet katujyrän alla. Pokemon Black, NIB samasta vitriinistä 10e. Se oli jo hyvä diili, mutta GBA pelien hinnat voisivat pudota ainakin 120%. Pöytäparkissa ollessa joutuu hieman varomaan, ettei kampaus mene vinoon ja välillä joutuu melkein konttaamaakin, jotta pääsee möyhimään pöytiä kunnolla, sillä melkein joka puolella on niitä vaatteita henkareissa blokkaamassa pääsyä pöytiin. Kaikesta huolimatta kannattaa käydä Pöytäparkissa visiitillä. Sivujensa mukaan asiakkaita tulee ulkomaita myöten. Hmmm...... Kovat on myyntipuheet!!

Mellukirppis, Helsinki

mellukirppis.com
Mellukirppis on lähellä olevan sijaintinsa ansiosta tullut tutuksi viime talvesta lähtien. Mellukirppiksellä tulee 200 myyntipöydän vauhdittamana käytyä edelleenkin usein. Super hyvää ei ole tullut vastaan, mutta talvella joku trokari oli haalinut ON/OFF konkurssipesästä järkyttävän määrän pelejä. Kirppiksellä pelit oli erittäin edulliset. Se pöytä tyhjeni monta kertaa, mutta kerta toisensa jälkeen tuli uutta tavaraa. Yhtä hyvää pöytää ei ole ainakaan vielä tullut vastaan. Mellukirppis on näin kesällä auki vain ma-pe, eikä ollenkaan viikonloppuisin, mikä harmittaa, sillä aina ei kerkeä viikolla kirppiksille. Syyskuussa mennään taas normaalilla aikataululla. Varteenotettava ja pinta-alaltaan suurin vaihtoehto Itä-Helsingin kirpputoreista.

Pihliskirppis, Helsinki

pihliskirppis.fi
Hieman yllättävä kirpputori, Pihlajanmäen ostarilla. Parisen sataa myyntipöytää ja yleensä mukavasti pelejä tarjolla, joskin hinnat ovat välillä pöyristyttäviä. Vitriinissä jo pidempään ollut ensinmäinen Gameboy Advance, L hintaan 55e kolmen pelin kera, ei ole käynyt toistaiseksi kaupaksi. ärsyttävin asia tässä paikassa on maailman hitaimmat myyjät, joskin ihan mukavat. Kulmilla ollessa kannattaa pistäytyä.

Tässä muutama suositeltava paikka, joissa tulee itse käytyä kerta toisensa jälkeen. Vielä on paljon paikkoja käymättä läpi. Päivitän artikkelia, kunhan uusia Meille keräilijöille sopivia kirpputoreja tulee vastaan. Hieman harmittaa tuo Espoon tilanne, kun olen käynyt lähinnä tuolla Akselilla. Espoossa on joitain lupaavan kuuloisia paikkoja, joita täytyy käydä tarkistamassa. Samaan hengenvetoon mainittakoon, että oli muutama paikka, jotka olisivat ehkä ansainneet paikkansa tolla listalla. Moni kirpputori on lopettanut, mikä on harmi, mutta uusia nousee tiuhaan tahtiin. Moni yrittäjä voi katsoa peiliin, kun ei kauppa käy. Kohdellaan asiakkaita, kuin rikollisia, jos ei ostakaan mitään, eikä pidetä paikasta muutenkaan huolta. Onneksi nämä paikat ovat vähemmistössä.

Sitten päästää itse asiaan, eli Perinteisiin Kirpputoreihin. Perinteiset kirpputorit ovat tämän harrastuksen suola ja Graalin malja. Se on kumman addiktoivaa, kun pääsee tinkaamaan, maagista sanoisin. Perinteisillä kirpputoreilla niitä todellisia löytöjä tehdään, kuten monta kertaa on tullut huomattua. Niitä saisi olla enemmänkin ja uusia yrittäjiäkin tulee markkinoille, mutta aina se ei ole ruusuilla tanssimista. Yksi yrittäjä joutui lopettamaan toimintansa, kun kirpputorin katto romahti, ilmeisesti lumen painosta ja rakennus määrättiin käyttökieltoon. Tämä tuli liian kalliiksi ja kirpputori jouduttiin lopettamaan. Toinen uudehko kirpputori kärsii myyjä ja asiakas kadosta, vaikka potentiaalia olisi, mutta tästä lisää hieman tuonempana. Tähän väliin yksi edesmennyt kirpputori ansaitsee kunniamaininnan. Valtterin kirpputori Vallilassa, oli yksi parhaista paikoista, joissa tuli käytyä. Aina tarttui jotain mukaan. Olin suru puserossa, kun se lopetti. Valtteri sijaitsi vanhoilla makasiineilla ja sen kohtaloksi muodostui Valtion Rautatie, joka halusi rakennuttaa Valtterin tilalle toimistoja. Onneksi Valtteri ei ollut ainoa paikka, jossa pääsee tinkaamaan myyjien kanssa. Perinteisissä kirpputoreissa on se huono puoli, että monet niistä ovat kausi luontoisia. Oikeastaan löytyy jokaiselle vuodenajalle omat perinteiset kirpputorit. Jotkut ovat vain 3-4 kertaa vuodessa avoinna, jotkut koko kesän ja niin edespäin. Osittain tästä syystä en ole itsekkään kaikissa paikoissa käynyt. Mutta nyt, pidemmittä puheitta:


Kuvista suuri kiitos Retro Spels Mässan tapahtumalle :)
Vanhan Jäähallin kirpputori, Helsinki HIFK:n kotihallin kirpputori on jo aika legendaarinen. Muistan, kuinka jo pienenä olen siellä ollut. Jäähallilta löytyy mukavasti pöytiä ja asiakkaita on yleensä runsaasti. Jäähalli tarjoaa väljät tilat kävelyyn ja pöytien tutkimiseen. Pelitarjonta on yleensä hyvä. Onpa siellä ollut ihan pelkästään retropöytä NES pelejä, Game Boy, Game & Watch konsoleja täynnä, mutta hinnat olivat järkyttävät. Paikka on auki talvella ja keväällä la-su. HIFK:n pelipäivinä kirpputori on kiinni. Huonoin puoli on aukioloajat, klo: 09:00-13:30. Kannattaa tietenkin mennä heti, kun paikka aukeaa, mutta useimmat perinteikkäät kirpputorit ovat avoinna vähintään klo 15:00 asti.

Bewen parkkikirppis, Helsinki

bewesport.fi
Itäkeskuksen K-Citymarketin parkkipaikalla kesäsunnuntaisin sijaitseva kirppis kuuluu yleensä minun sunnuntai ohjelmaan. Reilu 50 myyjää on viimeaikoina ollut paikalla, mutta enemmänkin Cittarin parkkipaikalle mahtuu. Juhannuksen jälkeinen sunnuntai oli todella nihkeä, mutta normaalisti on ihan mukavasti myyjiä. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Kallion puistokirppis, Helsinki

kallioliike.org
Ehdottomasti yksi parhaista kirpputoreista ikinä! Aikaisemmin Dallapenpuistossa pidetty puistokirppis löytyy tänä vuonna Katri Valan puistosta, Sörnäisistä Heinäkuun 9pvä. Olen luottavainen, että tavara on yhtä laadukasta, kuin viime vuonna Dallapenpuistossa. Puistokirppis starttaa klo: 14:00 ja loppuu 19:00. Tällä ilmeisesti ajateltu työssäkäyviä ihmisiä, koska kirppis järjestetään arkena. Viime vuonna 3 kertaa Dallapenpuistossa järjestetty oli huikea menestys. Kallioliikkeen sivuilta löydät myös muualla pidettäviä puistokirppiksiä. Harmittaa hieman, ettei tänä vuonna Dallapenpuistossa ole kirpputoria, koska viime vuonna ne järjestettiin kolme kertaa siellä. Tämän vuotinen Kalliossa järjestettävä puistokirppis on vain kerran.

Hietsun kirppis, Helsinki

hel.fi/hki/heltu/fi/kirpputorit/hietalahden+kirpputori
Hietalahden torin kirppiksen otin esille, vain koska moni on siitä kuullut ja sitä pidetään jokseekin legendaarisen paikkana, varmasti se sitä on joillekin, mutta Gamerin on melkein sinne turha mennä. Parasta Hietsun kirppiksella on Thai ruokakoju, josta saa uskomattoman herkullista valkosipulihärkää.

Satamakirppis, Helsinki

satamakirppis.fi
Lauantaisin ja Sunnuntaisin järjestettävä Satamakirppis on kärsinyt myyjäkadosta, mutta potentiaalia löytyisi. Paikalta on löytynyt vain kourallinen myyjiä, eikä ole pahemmin pelejä löytynyt. Sijaintikin on Kalasataman metroaseman kupeessa, eikä se siitä pitäisi kiikastaa. Myyjät ei vaan ole löytänyt tätä paikkaa. Sisältä löytyy myös itsepalvelu puoli, mutta tavara on lähinnä halvalla hankittua uutta tavaraa. Toivotaan, että tulevaisuudessa myyjätkin löytävät paikan.

Malmintorin kirppis, Helsinki

malmintorinkirppis.fi
Täytyy myöntää, että en ole päässyt täällä käymään, johtuen ihan siitä, että tänäkin vuonna, Malmintorin parkkihallissa sijaitseva kirpputori järjestetään Syksyllä vain kolme kertaa. Tänä vuonna olisi tarkoitus ottaa tuo vahinko takaisin.

Myyrmäki-hallin kirpputori, Vantaa

mup.fi/myyrmaeki-halli/kirpputori
Tästä olen kuullut vain pelkkää hyvää. Tämäkin on vielä kokematta ja seuraavan kerran pääsee yrittämään vuonna 2014 keväällä. Ehkä se laatu sitten korvaa määrän.

Siivouspäivä, koko Suomi

siivouspaiva.com
Tämä valtakunnallinen, tyhjentäkää vintit ja kellarit ja myykää ne missä haluutte päivä, alkaa jo muodostua perinteeksi. Keväisin ja Syksyisin järjestettävä siivouspäivä tarjoaa ehdotonta tyydytystä keräilijälle. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Tänä keväänä järjestetty Siivouspäivä toi Helsingin kaduille yli 1500 ilmoittautunutta myyjää, ynnä ne jotka olivat liian laiskoja ilmoittamaan siitä. Viime vuoteen verrattuna ilmoitus määrä tuplaantui, eli josko ensi vuonna päästään sitten 3000 myyjään. Ei tietenkään ole pakko tulla Helsinkiin, sillä melkein jokaisessa hieman isommassa kaupungissa vietetään myös Siivouspäivää, Hangosta-Ouluun. Jos aika on kortilla, eikä kauheasti kerkeä kirpputoreilla käydä, niin Siivouspäivänä viimeistään! Eikä seuraavaa Siivouspäivää tarvitse enään kauaa odottaa, sillä seuraava järjestetään jo 31.8.2013!

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Oli ilo kirjoittaa tämä opas ja jakaa tietämykseni. Vielä on paikkoja käymättä läpi ja toivottavasti päivittelen tätä piakkoin. Hyvää kesän jatkoa ja onnea metsästykseen!!

-UB-