Pariston vaihto NES, SNES tai Game Boy peliin

Vanhoissa NES, SNES ja Game Boy peleissä itse konsoli ei sisältänyt minkäänlaista mahdollisuutta tallentaa pelitilannettaan, mutta silti muutama peli käytti pelien sisäistä tallennusominaisuutta. Tunnetuimmat pelit jotka käyttivät paristotallennusta olivat The Legend of Zelda pelisarjan pelit ja Pokemon sarjan pelit. Tallennusmahdollisuuden mahdollisti RAM piiri, joka vaati kuitenkin jatkuvaa jännitettä jotta pelitallennus pysyy tallessa pelissä. Jatkuva pienjännite RAM piirille syötetään yleisesti pienellä nappiparistolla, joka on lähes aina juotettu klipseineen kiinni pelin piirilevylle. Muutamaan peliin on tiedettävästi myös laitettu paristoklipsikehikko, johon pariston saa myös vaihdettua ilman väkivaltaa tai juottamistaitoja.

Alle on listattu muutaman kuvan kera kuinka paristo vaihdetaan peleihin, mitkä paristot niihin sopivat, sekä muutamia Youtube -linkkejä joissa itse paristonvaihto näytetään, niin juottamalla kuin ilman juottamista. Huomaathan, että Gameberry ei vastaa mikäli onnistut tuhoamaan pelisi tai paristosi vaihto-operaatiossa, joten ryhdy toimenpiteeseen vain jos omaat riittävät taidot työhön!

Itse olen onnistuneesti vaihtanut pariston n. 5 peliin, eikä paristonvaihto ole vaikea homma, mikäli on kokemusta kolvinkäytöstä ja juotostöistä. Mikäli et ole koskaan kolviin edes koskenut, niin suosittelen skippaamaan sen myös tällä kertaa, sillä rakas pelisi on tuskin paras mahdollinen harjoitusalusta juottamistöihin.

NES, SNES ja Game Boy pelin avaus onnistuu vain Nintendon itse kehittelemällä Gamebit -ruuvimeisselillä/avaimella. Huhut toki kertovat, että erityisesti Game Boy pelin voisi myös saada avattua erittäin pienellä talttapäämeisselillä pyörittämällä ruuvia sivusta. Gamebit avainten hinta liikkuu kuitenkin normaalisti 5-10 euron välillä, joten sellainen on kuitenkin edullinen työkalu.

NES peli sisältää 3 kappaletta 3,8 mm Gamebit ruuvia, jotka sijatsevat pelikasetin takana. SNES peli on kiinni kahdella vastaavalla ruuvilla, jotka ovat pelikasetin etureunassa ja Game Boy peli on kiinni yhdellä ruuvilla kasetin takaosasta.





Kun pelikasetti on saatu avattua, niin suosittelen käyttämään tästä eteenpäin maadoitusranneketta, jottei käsistä piirille pääsevä staattinen sähkö tuhoa pelikasetin pienvirtapiirejä. Hyvä korvike maadoittamiselle on myös asunnon lämpöpattereihin koskeminen, ennen piirilevyjen kanssa toimimista, sillä lämpöpattereita koskettaessa mahdollinen staattinen sähkö pitäisi pystyä purkautumaan. Ja ennen kuin hommaan ryhtyy, niin varmista ettet ainakaan pidä päälläsi mitään villaista vaatetta, joka lisää huomattavasti riskiäsi kerätä staattista sähköä.

Jos olet vaihtamassa NES tai SNES pelikasetin paristoa, niin sinulla tulisi olla niihin sopiva paristo, eli CR2032 mallinen lithium paristo. Vaikka pelikasettiin saattaa myös sopia hieman paksummatkin nappiparistot, niin tuo on ainoa suositeltavissa oleva paristo. Myös Nintendo 64 pelit käyttävät samaa CR2032 mallista paristoa. Game Boy peliin tulisi olla CR2025 mallinen paristo. Game Boy Color ja Game Boy Advance pelit käyttävät yleisimmin samoja CR2025 mallisia paristoja (samoja kuin Game Boy), mutta muutamat pelit saattavat myös käyttää ohuempaa CR2016 paristoa. Game Boy Colorin ja Game Boy Advancen kohdalla kannattaakin varmistaa pariston tyyppi ennen kuin operaatioon ryhtyy!

Sega Master System ja Sega Mega Drive pelit jotka käyttävät paristotallennusta käyttävät Nintendon kotikonsolipelien tapaan CR2032 paristoja.

Nappipariston saa todennäköisesti mistä tahansa suuremmasta marketista ja niiden hinta vaihtelee n. 1-3 euron välillä, riippumatta mallista. Uuden pariston käyttöikä on n. 5-15 vuotta, hieman laadusta riippuen, joten kovin tiheään niitä ei myöskään joudu vaihtamaan.





Väkivallaton tie: Pariston on 95% todennäköisyydellä kiinni ns. battery clipseissä, eli pariston ylä- ja alapuoli on kiinnitetty metallisiin klipseihin, jotka on juotettu pelin piirilevyyn. Helpoin ja varmin tapa on lämmittää noita battery clipsien jalkoja paristoista katsottuna piirilevyn toiselta puolelta (kts. kuva oikealla). Samalla kun lämmität kolvilla battery clipsin toista jalkaa, nii vedä samaa puolta varovasti irti piirilevystä patterin puolelta ja jalka irtoaa piirilevystä. Kun jalka on irronnut, niin sama operaatio toistetaan myös toisella puolella ja koko patteri on irroitettu klipseineen ja voit juottaa tilalle uuden battery clipseillä varustetun pariston.

Väkivallan tie: Pariston saa myös vaihdettua ilman kolvia vaikka paristo olisikin kiinni battery clipseillä. Tällöin paras tapa on irroittaa paristo battery clipseistä pienellä talttapäämeisselillä, vääntämällä klipsi irti paristosta. Tässä piilee suuri vaara rikkoa joko battery clips pidike tai hutiloida talttapäämeisselillä itse piirilevy rikki, joten tätä en voi suositella kenellekkään.

Onnekas tapa: Osa uusimmista peleistä sisältää mustalla muovilla varustetun battery clips kotelon, josta pariston saa nostettua pois kynsillä, joten tämä ei sisällä minkäänlaista riskiä tuhota peliään. Valitettavasti tämä koskee vain noin 5%-10% pelistä ja vasta niitä 90- luvun loppupäässä valmistettuja.

Elä ikinä aseta paristoa väärinpäin takaisin pelikasettiin, sillä se voi tuhota pelikasetin!!! Eli pidetään se + ja - napa oikeinpäin (ne on myös merkitty paristoonkin).





Youtube on täynnä hienoja videoita, joissa pelikasetteihin vaihdetaan paristoa, joten katso video ensin kokonaisuudessaan, jotta tiedät mihin olet ryhtymässä ja aloita työ vasta kun olet varma, että taitosi riittää homman viemiseen läpi. Suositeltavaa homman kunniakkaaseen läpiviemiseen on 3,8mm Gamebit avain, pienipäinen kolvi, sekä maadoitusranneke. Myös ylimääräinen pätkä juotostinaa ja tinan imusukka on suositeltava olla käden ulottuvilla kun paristonvaihto-operaatioon ryhtyy kolvin avustuksella.

Alla muutama hyvä video, joista on varmasti apua paristonvaihdossa.

Game Boy pelin paristonvaihto ilman juottamista (väkivalloin)
NES pelin paristonvaihto kolvin avustuksella
SNES pelin paristonvaihto battery clips "telakalla"